pondělí 2. listopadu 2015

Halloween: od rána až do noci

Dlouhé týdny dopředu se všichni připravují na tento strašidelný svátek. V obchodech můžete sehnat úplně vše s tématikou dýní, duchů a pavouků, nejlépe ještě s černo-oranžovou barvou po celé ploše. Překvapuje mě, že jsme neviděla halloweenský toaletní papír.
Ale pro nás Čechy to není obvyklý svátek. My máme své Dušičky a nechodíme koledovat, ani nezdobíme dům. Vzpomínáme na ty, kteří tu s námi už bohužel nemohou být...
Ale být v Británii a nezakusit to bláznovství kolem velkého H? Nemožné!...

Ještě ráno jsem nevěděla, jak budu ten den trávit. Žádný plán nebyl a proto jsem se vrhla do víkendové klasiky posledních několika měsíců - nasnídat, uklidit, udělat něco málo z toho kvanta věcí na počítači...


Ale pak se objevil plán - pojedeme do Liverpoolu! Anooo, zněla moje jasná odpověď. Okoukneme jak se slaví ve velkém městě, pokocháme se maskami, zažijeme tu správnou atmosféru a já budu mít konečně důvod vzít si ten boží klobouček, který mi dala má bývala spolubydlící. Tolik much jednou ranou! Milovníci zvířat snad odpustí, je to opravdu jen metafora.
Přípravy proběhly, kloubouk/čelenka byl naaranžován na hlavu, a to znamená jediné - jedem!
Nejdřív jsme zmapovaly samotné centrum Liverpoolu. Ale jaké bylo naše překvapení, když jsme potkaly jen hrstku lidí v kostýmech. To jako vážně?!, ptaly jsme se navzájem. Ale co udělají dvě slečny v takové situaci? Vydají se zmapovat kluby v okolí, aby nakonec stejně zapadly na dobrý dlabanec. Ano, přesně tak to bylo. Okoukly jsme několik podniků, uzavřely dohodu, že se do nich po večeři vrátíme a naše kroky směřovaly k jídlu. 
Usadily jsme se v italské restauraci Villa Romana a s chutí jsme se pustily do večeře. Myslím, že rodiče budou dosti překvapení, až si tady přečtou, že jsem si dala těstoviny s lososem a krevetkami, ale už je to tak. Mořské příšerky nemám ráda, ale k určitým chutím člověk vážně musí dospět.




A pokud mě znáte, tak je myslím zbytečná otázka, zda proběhl i dezert. Ale kdybyste s odpovědí přeci jen váhali, tady je obrazové řešení této zapeklité situace.


Ano, dezert byl.(Jinak to u mě ani nejde...) A byl vynikající. Kávový dort s božským krémem. Pokud zavítáte do Liverpoolu, rozhodně si Villa Romana nenechte ujít. Obsluha byla příjemná (číšník nás dokonce sám od sebe začal fotit, když viděl, že mám na stole foťák, hihi :)), atmosféra kouzelná, všechny stoly byly obsazené, což je další dobré znamení. A samotné jídlo bylo velice chutné. Určitě neprohloupíte, když této italské restauraci dáte šanci.


A kdy jsme tedy nasávaly atmosféru strašidelného velkoměsta? Během cesty na nádraží, protože poslední vlak domů nám jel už těsně po desáté hodině. Mrzí mě, že jsme nemohly pobýt v celém tom hlučném blázinci déle. Všechny masky, které jsme viděly po večeři byly opravdu slibné, určitě to muselo být během noci hodně zajímavé. Ale abych pravdu řekla, byla jsem i tak ráda, když jsem si lehla do postele a v klidu usnula.

Jaký je tedy můj názor na Halloween? Pro děti jistě skvělá zábava a příležitost jak si zkazit zuby ze všech těch sladkostí a pro  dospělé koneckonců také. Ale je to spíš všechno o velkých párty a alkoholovém opojení. Což je obrovská škoda...
Ale já jsem byla nakonec spokojená. Měla jsem možnost vzít si ten báječný klobouček, zažila jsem typické britské oslavy Halloweenu a jsem zase o několik zážitků bohatší. Jo, a to jídlo bylo taky světlým bodem večera :D

A jak jste trávili Halloween vy? Jaký máte názor na postupné přejímání tohoto svátku i do našich tradic. Ano nebo ne? A proč?

Krásnou dobrou noc, bez nočních můr.
Vaše (kloboučková) B.

10 komentářů:

  1. Super fotky ! :)
    Pozývam vás aj na giveaway, ktorá je na mojom blogu : http://aduliksun.blogspot.sk/2015/10/jesenna-giveaway.html :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pořád ale lepší to čisté prádlo, než kdyby ti tam různě věšeli smrduté ponožky. :D
    A jinak to ber tak, že sis alespoň udělala obrázek o tom reálném Halloweenu a viděla něco jiného, než co světu předkládají média. Docela by mě zajímalo, jak to vypadalo v nějaké vesnici nebo menším městečku. Přeci jen tam, kde se lidé osobně znají, by to mohlo vypadat úplně jinak. Ale je fakt, že už i u nás na venkově třeba Velikonoce upadají, tak proč by to mělo být v Anglii právě na Halloween jinak. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, smrádek a zatuchlo by bylo horší :D .. S menším městem máš určitě pravdu, tím že ta komunita je pospolitější, tak ty oslavy budou mít určitě jiného ducha. Bohužel Velikonoce opravdu upadají, dnes to jsou jen komerční čokoládové oslavy plné opilců (stejně jako třeba Vánoce...Kam ten svět spěje?) Ale třeba někde na Moravě to ještě má ten pravý punc dřívější doby. Ach, jak tak nad tím přemýšlím, tak bych moc ráda strávila Velikonoce na moravské vsi, i za cenu několika jelit na zadku :D

      Vymazat
    2. No, jako ženská z moravské vesnice ti můžu říct jen to, že tady prakticky Velikonoce už nikdo neslaví. V podstatě to je jen "důvod" pro dospělé chlapy, proč navštívit všechny sousedy a opít se. Tvrdé, ale pravdivé. :) Každopádně mně osobně Velikonoce nechybí. Nikdy jsem nechápala jejich pointu a mrskat se už dlouhé roky taky nenechám. Protože prostě proč taky, že? Na tu pověstnou "prašivost" se neumírá, tak proč se nechat "bít". :D Měl by to být svátek hlavně pro děti, ale ani ty už o to nestojí, pokud není k čokoládě přilíplá rovnou i pětistovka. ;)

      Vymazat
    3. Aha, tak to mě docela nemile překvapilo. Žila jsem v domnění, že alespoň tam to ještě je jako "za starých časů"...Teď jsem docela zaskočená touhle novinkou... Snad někde přeci jen existuje Velikonoční ráj, alespoň jedno místo v celé zemi. Asi si dám za úkol najít ho :)
      Prašivost? U nás se říkalo, že to je proto, aby byly holky/ženy zdravé a měly dost síly (a jelita jak blázen :(, když už tak už...zatracení chlapi) Mě se na Velikonocích líbí ty barvy a pečení - beránek, mazanec.. Mňam! :)

      Vymazat
    4. Možná v nějaké zapadlé vesničce o dvou stech obyvatelích. Pečeného beránka jsem snad naživo nikdy neviděla a vajíčka jsme barvili jen jako děti. Za mě se ještě jakž takž chodilo a to třeba už v šest sedm ráno, ale dnes když vykoukneš na ulici, kromě předškolních dětí na otcovských ramenou toho moc neuvidíš a do osmi devíti je prakticky mrtvo. Chodí se jen po příbuzných, žádné zvonění na cizí dveře, či dveře spolužáků. Všichni jsou doma, nebo "pryč", případně, jak říkám, po sousedech pijí, a užívají si volno, kdy nemusí do práce. Ale třeba jsem jen slepá. :)

      Vymazat
    5. Já se v příštím roce do beránka asi konečně pustím, představa domácího mě láká už nějakou dobu a teď jak tady nemám moc důvod a příležitost péct, tak si to chci doma vynahradit :) Takhle brzo ráno jsem o Velikonocích snad nikdy nevstávala - vždycky se snažím zůstat v posteli co nejdéle, aby byla menší šance, že dostanu "přes prdel" :D
      Loni jsem třeba i pekla velikonoční perníčky, ale je pravda, že barvení vajíček mě moc nebaví. Svým způsobem mi to přijde zbytečné, když se s tím člověk patlá, ale pak se ta skořápka rozfláká a je po veledíle... Ale kraslice malované voskem, to je jiná. Mám od své třídní paní učitelky ze základky schované asi 2 kraslice, které jsme od ní dostávali a každý rok si tu vyfouklou krásu věšíme na ozdobu po domě :)

      Vymazat
    6. Tak to hodně kulinářského štěstí. :)

      Vymazat