neděle 10. září 2017

Jak na cizí jazyky

Určitě sami znáte ten pocit nadšení, očekávání, stresu a obav když začínáte s novým cizím jazykem. V dnešní době je znalost cizích jazyků nezbytností, která někomu přidělává vrásky a čele pro jiného je to ten nejlepší důvod proč s učením začít. Kdo nezná angličtinu nebo alespoň němčinu jako by nežil. Sama patřím do skupiny těch, kteří se rádi učí cizí řeči. Mít možnost mluvit s někým z druhého konce světa a rozumět mu, mě nesmírně těší. Už si ani nedovedu představit, že bych uměla jen češtinu. Náš mateřský jazyk je jedním z těch nejkrásnějších. Dělá mi radost, když se jeho prostřednictvím můžu vyjádřit a je to pro mě také nejpřirozenější, a tím pádem nejjednodušší způsob jak ostatním sdělit co mám na srdci. Jsou však situace, kdy není možné využít češtinu. V takových momentech jsem ráda, že ovládám také další jazyky, které mi komunikaci značně usnadní.


Jak se ale co nejrychleji a bezbolestně naučit novu řeč? Mně osobně se osvědčilo několik věcí, o které bych se s vámi dnes ráda podělila. Jsou to tipy, které by vám mohli pomoct celý proces ulehčit. Neberte je však jako zaručené 100% správné. Každý jsme jiný a je možné, že co pomáhá mě, nemusí pomoct vám. Proto budu ráda, pokud se se mnou podělíte o své rady a tím rozšíříte naše možnosti, co se týká úspěšných nástrojů v oblasti cizojazyčného vzdělávání.

NADŠENÍ
Jako úplně nejdůležitější vnímám nadšení. Důvodů proč se učíte cizí jazyk, mohou být tisíce, je však důležité, aby ve vás ten váš důvod vyvolával nadšení. S ním totiž půjde vše snáz, ale bez něj se budete naopak trápit. 
Pokud se nedokážete nadchnout pro povinnou němčinu ve škole, zkuste na to jít z jiného úhlu. Znalost tohoto nepopulárního jazyka vám umožní fungovat například během dovolené v Rakousku. Že se nechystáte na dovolenou do Anglie, Severní Ameriky nebo Austrálie? No a co když se vaše sestra vdá za Brita? Nebo třeba Řeka? Ten sice doma mluví řecky, ale šance, že vy budete umět řecky, když neovládáte angličtinu, je vcelku malá. V takové situaci už vcelku dává smysl naučit se alespoň angličtinu jako nejpoužívanější a nejrozšířenější cizí jazyk, co říkáte? A až se vám narodí neteře a synovci, tak bude fajn jim rozumět ;)
A to je přesně to nadšení. I sebevětší „blbost“, která ve vás vzbudí zájem o daný jazyk je krokem tím správným směrem.




JAZYKOVÝ KURZ

Když je člověk nadšený, je třeba, aby mu ta energie vydržela co nejdéle. A nevím jak to máte vy, ale pokud se mi něco nedaří nebo něčemu nerozumím, ztrácím chuť věnovat se tomu. A právě jazykový kurz je podle mě skvělý způsob jak se vyvarovat počátečnímu nezdaru a přesycení informacemi. Lektor vše uspořádá a vy se tak nemusíte honem pouštět do obrovských kvant materiálů a informací, které se vám zdají důležité. Vlastně máte dost zjednodušenou práci a můžete si užít to, že máte základ naservírovaný tak, aby se vám učilo co nejsnadněji. Učení může být samo o sobě dost stresující a tak je skvělé, když si kurzem pomůžete.
Co se týká volby mezi skupinovým nebo individuálním kurzem, za sebe bych vám doporučila skupinový. Člověk se necítí sám, může si chvilku odpočinou, když mluví ostatní a nějaký strach z toho, že se před ostatními znemožníte je dle mého názoru zbytečný. Nikomu nejde všechno perfektně a nikdo nemluví ze začátku dokonale, takže ten strach, který pociťujete vy, mají určitě i ostatní.
Pokud jste například studenty a nemůžete si dovolit jazykový kurz, volte tu nejjednodušší variantu - studujte daný jazyk ve škole. Já se takhle třeba naučila španělštinu. Důležitou roli jistě hraje váš učitel(ka), ale nejdůležitější je stejně váš přístup. Pokud budete dělat v hodinách i mimo ně něco navíc - vypracování dodatečných cvičení, jazykové soutěže, prostě cokoli navíc, váš vyučující bude jedině rád a určitě to zohlední při závěrečném hodnocení. A když budete z toho jazyka skládat maturitu, máte už malé plus dopředu (ale psssst ;))

YOUTUBE
Tady asi ani není co dodat - sledujte co nejvíc videí v tom jazyce, který chcete zvládnout a vůbec se nelekejte toho, že se ze začátku nechytíte. Ono to časem přijde. Je důležité naposlouchat rychlost, tempo a celkové znění té řeči a postupně tak objevíte určité zákonitosti ve skladbě vět, v důrazech (výslovnost) a pomalu ale jistě začnete rozumět jednotlivým slovům a následně i celým větám. A pak už budete sledovat celá videa bez jakýchkoli problémů a hlavně bez hledání slovíček ve slovníku.
Extra tip! Na YouTube si můžete upravit rychlost přehrávání videa, což se vám v začátcích může hodit.

MOBILNÍ APLIKACE
Jestli už zvládáte základy, je čas posunout se dál a začít procvičovat a obohacovat své znalosti neotřelými způsoby. Každý z nás používá každý den hned několik mobilních aplikací, takže určitě stojí za zamyšlení přidat k těm "fejsbůkům a istagramům" i něco vzdělávacího.
Mě osobně se na procvičování slovíček ověřily dvě aplikace - Duolingo a Memrise, které jsou v základní verzi zadarmo. A myslím, že ta základní verze úplně stačí. Počítejte ale s tím, že jestli se pouštíte do učení přes mobil s nulovou znalostí základů, budete asi slušně zmatení a během chvilky asi i demotivovaní tím, že nevíte proč jsou některá slova v aplikaci tak jak jsou, proč je někde takový a jinde makový člen, proč se nepoužívá tohle slovíčko, když podle slovníku má stejný význam jako jiné, které se vám pamatuje snáz atd. atd. Takže mobilní aplikace až potom, co poznáte alespoň nějaký ten jazykový základ!


ZAHRANIČNÍ POBYT
Pokud máte možnost, jeďte za hranice! Asi už odsud z blogu nebo i z YouTube víte, že jsem velkým zastáncem dlouhodobějších pobytů v zahraničí (hlavně díky osobní zkušenosti) a cestování obecně. Nic vás totiž nenaučí tolik, jako když všichni okolo mluví cizím jazykem a vy se musíte vymáčknout, jinak to metro nenajdete/nekoupíte si jídlo/nebudete mít možnost poklábosit s tím milým člověkem co sedí u vedlejšího stolu a prostě neuděláte všechny ty další maličkosti, které dělají váš život jednodušší a příjemnější.
Pokud jedete na týdenní dovolenou, snažte se mluvit při každé příležitosti. Pokud jedete na měsíc, i při občasném mlčení pochytíte hodně. No a pokud jedete na půl roku nebo déle, nemusíte se bát - naučíte se všechno důležité co potřebujete, protože tak dlouhá doba vás donutí přijít do styku s cizím jazykem i v těch nejneuvěřitelnějších spojitostech a momentech. A abych nezapomněla - jestli vždy jezdíte s někým, kdo za vás mluví, hecněte to a jeďte jednou sami. Sice budete mít stažené půlky už týden před cestou, ale až se vrátíte, budete se cítit jako králové, protože jste to zvládli a nakonec to vlastně ani nebylo tak hrozný :)

Ale hlavně ZKOUŠEJTE, ZKOUŠEJTE, ZKOUŠEJTE!!! 



Strach z toho, že řeknu něco špatně, že se ztrapním nebo že mi nebude nikdo rozumět je ta největší blbost, která vás může napadnout! Když vám totiž bude člověk chtít rozumět, tak se vždycky nějak domluvíte. Jestli vám ale nebude chtít rozumět, nehne s ním ani to, že umíte jeho řeč na úrovni rodilého mluvčího. A že řeknete něco špatně? No a nestalo se vám to třeba i v češtině? Mě teda jo! A kolikrát!

"Jenom trénink dělá mistra." A aby těch rčení nebylo málo: "Těžko na cvičišti, lehko na bojišti." A fakt to planí! Na mou duši, na psí uši, na kočičí svědomí!

Určitě máte sami osvědčené tipy, které vám samotným pomohly - podělte se o ně i s ostatními. Toto jsou moje rady a triky, ale je možné, že ne každému budou vyhovovat a určitě se najde někdo, komu by vaše zkušenosti pomohly. Tak rozhodně piště komentáře se vším, co vás k učení se cizích jazyků napadne ;)

Mějte se krásně,
Vaše Bára

1 komentář: