sobota 22. července 2017

Melouch

Autor: Michal Viewegh
Interpret: Otakar Brousek ml.
Rok vydání: 2016
Doba trvání: 3 hodin 40 minut
Vydavatel: Audiotéka

Anotace

Dva dlouholetí kamarádi a někdejší kolegové-učitelé se už pár let živí poněkud lukrativnějšími profesemi: jeden jako gigolo a druhý jako nájemný vrah. Aby si od svých náročných povolání na pár dní odpočali, vyrazí na řeku Sázavu. 
Jenomže muži jak známo nepřestávají pracovat ani na dovolené… Takový je náčrt filmového scénáře, pro nějž chce jeho autor stůj co stůj získat otupělého producenta. Nabídne brutální scény? Nebo osudovou lásku? Lze snad s nadsázkou říct, že nová próza Michala Viewegha nabízí obojí: thriller i tragickou lovestory. 




Dva muži, kteří se od normálního zaměstnání propracovali až k vraždám a prostituci. Dva muži, kteří hodnotí, jestli by měl takový příběh možnost uspět na filmovém plátně. Tak by se dalo shrnout dílo českého autora. 
Myšlenka nájemného vraha a gigola v jednom příběhu zní v českém prostředí značně nadsazeně. A právě to může být důvodem, proč mnoho lidí již po přečtení anotace odmítá pokračovat ve čtení samotné knihy. Je možné, aby byl tento příběh skutečný? Možná ano, možná ne. Ale opravdu je třeba řešit (ne)reálnost tohoto příběhu? Kolik z nás věří, že je Harry Potter skutečný a reálný? A zabraňuje nám to ve čtení a milování všech sedmi dílů? No, myslím, že jste si právě odpověděli na to, zda je gigolo a vrah v jednom příběhu opravdu tak na obtíž...
Je ale důležité zmínit i to, že Melouch je příběhem v příběhu. Dva kamarádi živící se neobvyklou profesí slouží jako ústřední motiv, který je však doplněn filmovým producentem a autorem námětu na scénář. Michal, autor nezvyklého příběhu, se snaží "prodat" historku jako námět na úspěšný filmový hit. Postupně odkrývá vzdálenou minulost ze studentských let hlavních hrdinů, jejich významné životní momenty a v neposlední řadě také jejich fatální životní rozhodnutí.


Obě dvě dějové linky se odehrávají v prostředí Sázavy a popis prostředí českého venkova přispívá k pocitu skutečnosti a reálnosti neobvyklých životů dvou (dříve) učitelů - našich hlavních hrdinů.
Zabroušení do minulosti a střídání různých časových linek přispívá k zaujmutí čtenáře. Příběh je díky tomu dynamický a udržuje čtenáře/posluchače v pozoru. Skutečnost, že se autor rozhodl do příběhu vnést slovenskou náturu a hlavně samotný jazyk, také hodnotím jako kladný krok, který rozbil jinak jednotvárnou češtinu a obohatil příběh o expresivní výrazy, které autor využívá i ve svých předchozích dílech.
Melouch by mohl být novelou, jak již zaznělo z úst mnohých kritiků. Nesouhlasím však s tím, že by byl příběh protahován až přes míru. Ano, některé pasáže jsou zdlouhavější a ne tak akční, ale mnozí další autoři vytvořili daleko rozsáhlejší díla opravdu o ničem, a přesto je máme zařazené mezi klasikou. Je na každém, aby se rozhodl jak na něj kniha zapůsobí. Je však důležité myslet i na skutečnost, že předsudky a neoblíbenost autora v očích veřejnosti může omezit nezaujatost názoru při hodnocení tohoto díla.

Je to skutečný příběh, který se vážně stal?!





Audioknihu můžete najít TADY.

Co říká Otakar Brousek ml. o audioknihách (i Melouchu) můžete najít v tomto videu.


Za poskytnutí audioknihy děkuji

Žádné komentáře:

Okomentovat