neděle 4. června 2017

Atlantická cesta - Norská silnice, kterou prostě MUSÍTE projet

Atlantická cesta (Atlanterhavsveien) je považována za nejkrásnější silnici v Evropě, někteří by s tímto označením souhlasili i v rámci celého světa. Více jak 8 km dlouhá silnice klikatící se přes malé ostrůvky, které jsou omývány Atlantským oceánem je lákadlem pro tisíce lidí a naše skupinka nebyla výjimkou.







Na cestu jsme se vydali dvěma plně obsazenými auty, takže o zábavu bylo postaráno. První část cesty jsme jeli už poněkolikáté – je to totiž naprosto stejná trasa jako když jedete z Ålesundu na Trollstigen. (dobrodružství z Trolí silnice najdete tady) Směrem na tuhle horskou silnici jsme ale nevydali a pokračovali jsme směrem na Molde. Do tohoto města jsme se dopravili na palubě trajektu, který je v celém Norsku běžnou součástí dopravní infrastruktury. A abych řekla pravdu, tak já si tenhle způsob přepravy ohromně oblíbila. Pro nás jako středoevropskou zemičku bez trajektů je to asi trochu nepředstavitelné, ale ty výhledy a možnost naplno si je vychutnat, protože nemusíte řídit, je prostě pecka!



Když dojedete na počátek samotné Atlantické cesty, připravte se na jedinečný zážitek. 17 ostrůvků je spojených 8 mosty, které do místního reliéfu dokonale zapadají. A když k tomu všemu ještě chytnete počasí bez kapky deště ale se spoustou slunečních paprsků, bude to naprosto bezkonkurenční zážitek. Tahle silnice je stvořená pro cestovatele a nadšené (ne)profesionální fotografy, protože kamkoli se podíváte, tam máte perfektní zátiší s dokonalou kompozicí. Je třeba však počítat i s tím, že tam tím pádem bude podobných nadšenců víc. Ale obrovské davy nečekejte - vše probíhá v únosné míře :)
Nejznámější a bezesporu nejzajímavějším je most Storseisundet (Storseisundbrua), který je označován jako "most vedoucí nikam", protože když se z paty mostu povídáte na jeho nejvyšší bod, působí přesně takovým dojmem.




Zajímavost: Stavba přišla na 122 milionů NOK (norských korun) a bylo spočítáno, že se tato investice navrátí za 15 let díky poplatkům, které budou návštěvníci platit za průjezd touto silnicí. Překvapivě však byly finanční prostředky vybrány už za 10 let (rok 1999) a od té doby je průjezd tohoto norského zázraku zcela zdarma. No není to bezva přístup norské vlády? :)


Po průjezdu Atlantickou cestou (samozřejmě se spoustou zastávek, tady totiž fotíte pořád a všechno) jsem zamířili do Kristiansundu, který se nám zdál jako fajn další zastávka. Naše nadšení ale opadlo, když jsme se dostali k úseku, který bylo nutné zaplatit - Atlantický tunel (Atlanterhavstunnelen). Částka sice nebyla přemrštěná, ale odpoledne se pomalu měnilo ve večer a nám bylo jasné, že platit za průjezd tam a zpět a ještě navíc do města, kde není nic konkrétního co bychom prostě museli vidět, je zbytečné. Proto jsme se otočili a vyrazili příjemnou silnicí opět směr Atlantická cesta, kterou jsme si díky tomu mohli užít i v opačném směru. A aby byl náš výletnický zážitek kompletní, zvolili jsme pro zpáteční cesto do Molde pobřežní silnici, která je sice delší, ale zato nabízí překrásné výhledy na oceán. Tato silnice vede do městečka Bud, které se stalo terčem našich vtípků (spojením té "správné" výslovnosti, představy bahna a specifického (dětinského) humoru vznikla v našem mezinárodním kolektivu soustava hlášek, které byly vždy doprovázeny salvou smíchu, kdykoli je někdo zcela nečekaně pronesl).


Po cestě do tohoto městečka jsem nestačila jásat nad krásou okolní krajiny a několikrát jsme museli zastavit, protože nebylo možné pořádně si tu nádheru vychutnat pouze z auta. Pokud se na tuhle silnici vydáte, doporučuji zastavit na odpočívadle Kjeksa rasteplass, které je naprosto dokonalé. Stůl s lavičkami vybízí k pikniku a úzký chodníček vás dovede až k samotnému oceánu. Na tomhle místě vám budou oči přecházet, a to se jedná jenom o odpočívadlo. Norsko nejde nemilovat už jen kvůli takovým maličkostem...


A víte jak jsme ten den zakončili? Na vyhlídce nad Molde (Varden - Moldepanoramaet). Rozhodně si tohle místo nenechte ujít, ten výhled je totiž fenomenální. A když ještě stihnete zapadající slunce a máte sebou partu skvělých přítel, je to neopakovatelný zážitek.




Naše skupinka :)



Žádné komentáře:

Okomentovat