pátek 19. února 2016

Edinburgh & Glasgow - 5 důvodů proč tam musíte jet!

Chtěla bych vám představit tuhle část Británie, která mě okouzlila. Převážná většina cestovatelů se vydává za přírodou, ale skotská města mají také své kouzlo. A pokud chcete změnu od hor a luk, je Edinburgh a Glasgow vítaným zpestřením. Připravila jsem pro vás několik důvodů proč se vydat do dvou největších skotských měst.

Architektura

Pro Skotsko jsou typické kamenné domy. A kámen má tam na severu opravdu své kouzlo. Mnozí možná namítnou, že je to "studený" stavební materiál, ale na mě působil až překvapivě zabydleným a teplým dojmem.
Šedý kámen je neutrálním základem, na kterém vynikne jakýkoli barevný detail - dveře, květiny, vývěsní cedule..



Tip! - Royal mile je asi nejznámější ulice v Edinburghu. Vede přímo k hradu a můžete na ní objevit nepřeberné množství obchodů s typickými produkty - skoro vše kárované, a to nejen červeně, ale také zeleně, fialově, šedě...Prostě co srdce ráčí. 



Výhled

Skotsko je hornatým územím s kopci všech tvarů a výšek. V bezprostředním okolí, ale i ve městech samotných můžete vystoupat na vyvýšené místo, ze kterého uvidíte vše jako na dlani. Nemusíte se bát bláta ani nezpevněných cest, cesty jsou dobře zvládnutelné i v "městské obuvi" a za pár minut.
Odkud je ten nejhezčí výhled? Inu, těch míst je několik, jedním z nich je i samotný hrad a prostranství před ním. Můžete odtud vidět i moře!




Tip! - Na Arthur's seat se vydejte z rána - východ slunce je nezapomenutelným zážitkem. A to i ve větrném a lehce deštivém počasí. Věřte mi :)



Tip! - Calton Hill vám nabídne pohled na druhou stranu města. Ale žádný strach, stále z něj uvidíte hrad. A ještě můžete obdivovat kulturní památky na vrcholu (například památník Dugalda Stewarda).



Kultura

Nejste zrovna nadšenci do přírody a raději jste v teple a suchu obklopeni uměním? Národní museum Skotska vám poskytne útočiště na několik hodin. Expozice jsou rozsáhlé a obsahují poklady nejen ze Skotska, ale z celého světa. Naši malí kamarádi jistě ocení dětské stanoviště, ale i v ostatních "dospěláckých" částech se nebudou nudit. Toto muzeum je totiž interaktivní a je možné (dokonce žádoucí) rozpohybovat některé mašinky a na vlastní oči tak vidět, jak pracuje například parní stroj. A i zarytí fanoušci motorsportu si přijdou na své.




Tip! Vstup je zdarma, takže i když budete mít každý den jen chvilku, můžete do muzea zavítat několikrát jen budete chtít bez toho, aby vaše peněženka zaplakala.




Noční procházka 

Já jsem zavítala do Edinburghu před Vánoci. A doporučuji to i vám. Vánoční trhy jsou podívanou, která stojí za to. Můžete zde nakoupit originální dárky anebo se jen kochat. Ale nepůjde to bez ochutnávky některé laskominy. Mně se povedlo ukořistit něco na způsob našeho trdelníku a svařené víno k tomu.



Tip! - Edinburgh stojí za to v průběhu celého roku. Nemusíte tam jen o Vánocích, abyste si užili jedinečnou atmosféru.



The Elephant House

Nevěděli jste kde J.K.Rowling psala první díly Harryho Pottera? Tak teď už to víte. Tato kavárna je perfektním místem pro krátkou zastávku při poznávání Edinburghu.


Tip! - Zajděte na toaletu. I když nebudete potřebovat - viz video.

Glasgow

Nechce zůstávat jen v jednom městě? Sedněte na autobus nebo vlak a vydejte se na západ, do Glasgow. Hodina cesty uteče jako voda a budete stát na prahu dalšího dobrodružství.




Tip! - The People's Palace je muzeem, které vám osvětlí historii Glasgow a jeho obyvatel. Najdete zde dávnou historii, ale také zmínky o aktuálnějších tématech. Pokud si budete chtít odpočinout, kavárna v zimní zahradě je k tomu jako stvořená. A následná procházka mezi rostlinami všeho druhu bude příjemným zakončením prohlídky tohoto malého muzea. A vstupné? Opět zdarma!






Tip! - Hřbitov asi není místem, kam by každý spěchal. V Glasgow je to však místo, které má jedinečnou atmosféru. Krása a děs se mísí dohromady. V Necropolis máte možnost přemýšlet o minulosti, současnosti i budoucnosti. Uvědomíte si, co je v životě opravdu důležité.




Pokud vyrážíte do Skotska, určitě věnujte několik hodin také těmto dvěma městům. Stojí za to! 

Teď už jen doufám, že alespoň některý z mých tipů pro vás bude užitečný.

Sláva nazdar cestování ve Skotsku!


Vaše B.

5 komentářů:

  1. Ooch, do Edinburgu by som šla hneď! A mňa najviac zaujal práve ten cintorín :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se to brzy poštěstí :) Je skvělé, že se dá z Prahy letět přímo jak do Edinburghu, tak i do Glasgow.
      Myslím, že hřbitov byl na Glasgow asi to nejzajímavější, ikdyž zároveň trochu děsivé.

      Vymazat
  2. 29. tam vyrážím, tak se mi tenhle článek hodím :-) A moc se těším, věřím, že je to nádherné město!
    http://hana-on-the-road.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, já jsem blbá, nejdřív jsem si nevšimla, že píšeš o dvou městech :-D Vyrážím do Edinburghu :-) A samozřejmě se mi článek hodí a ne hodím :D To je tak, když člověk dělá deset věcí najednou :-D

      Vymazat
    2. To jsem moc ráda, že Ti posloužil jak inspirace kam v Edinburghu zavítat :) Jsem zvědavá jaké budou Tvé dojmy z tohoto města a pokud bude článek na blogu, určitě si ho přečtu! A děkuju za odkaz na Tvůj blog - je moc povedený! ;)

      Vymazat