pátek 12. února 2016

Jak na nejlepší začátek dne?

Víkendová rána jsou ta nejlepší. Ne pro možnost prospat se přes ně až do odpoledne, ale proto, že nám dávají možnost určit, jak den začne a bude pokračovat. Někdo si vskutku rád přispí, ale jiný spíš zahájí dva dny volna brzkým budíčkem. Proč, jak a kvůli čemu?  

Dnes vám prozradím několik tipů na ideální víkendová rána dle mého scénáře.

Tip č. 1 - Klasické rozmazlování


Kdo by nemiloval snídani do postele? Tác plný vybraných dobrůtek, které čekají jen na to, až je uložíte do bezpečí svého bříška. Tomu říkám bezva plán!
Ale víte co mě baví ještě víc? Tu snídani chystat. Celá akce začne už snahou co nejtišeji vstát z postele a neprobrat při tom toho vesele chrnícího spáče vedle vás. Rychlovarná konvice dělá randálu, že máte pocit, že to vzbudí celou ulici, lívance sázíte na pánev jako na běžícím pásu (Co na tom, že nemáte lívanečník? Symetrie je přece nuda!) Další vajíčko padne za oběť volskému oku, rychle naaranžovat borůvky do nápisu na lívancové hoře, zafixovat javorovým sirupem, na další talíř patří toasty a do mističky vedle ještě trocha čerstvého ovoce (vitamíny jsou přeci důležité!). Džus, káva, čaj - proč troškařit, chcete přece připravit to nejlepší, no ne?! Adrenalin se dostává na nejvyšší úroveň při cestě po schodech s tácem, který jen taktak pobral všechny mistička a talíře. Dveře jste si samozřejmě při cestě z ložnice zavřeli Hmm, to bylo vážně chytré! takže nezbývá nic jiného než tác položit na zem a vzít za kliku volnýma rukama. 
Už vidíte ten obličej s úsměvem od ucha k uchu? Ano, vůně jídla vás prozradila. Teď jste tím nejlepším budíčkem, jaký si může kdokoli přát. Udělat radost je ta největší radost - a to znamená dvojitou radost najednou. Tak šup připravovat snídani, bez odmlouvání! ;)




Tip č. 2 - Když lenost zvítězí


Nejste schopní vstát jako první anebo zeje lednice prázdnotou? Žádný strach, kavárna nebo stylové bistro celou situaci zachrání. Dnes si můžete dojít na brunch, který vás nebude stát žádnou námahu (snad jen převléknutí z pyžama). Můžete rozjímat nad hrnkem výborné kávy, rozmazlovat se neobvyklými ingrediencemi a přitom všem pozorovat svět okolo sebe. Co mají v plánu všichni ti lidé, které vidíte za výlohou? Kam budou pokračovat ostatní "bruncheři" ze stejného podniku? A naplánovali jste už co vlastně podniknete pak vy sami? Byla by škoda zahodit tu úžasnou příležitost, kdy jste oblečení a ve městě!







Tip č. 3 - Poklidně, ale ne na gauči!


Procházka - to je jasná zpráva. Žaludek je zaplněný, užili jste si chvilku klidu v sedě, ale nic nezlepší náladu tak jako procházka na čerstvém vzduchu. Ráno se celý svět pomalu probouzí, ptáci zpívají, nikde nikdo a vy si tak můžete naplno užít okolní svět. Nikdo vás nebude rušit, zavřete na chvilku oči, nadechněte se a užijte si ten klid, klid okolo, ale i ve vás. Nejlepší je na to les, ale ani park nebo louka není marnou volbou.
A že jste zmrzlíci a teď je na vás až moc velké chladno? Muzea a galerie - to je odpověď na vaši otázku. Trocha kultury ještě nikoho nezabila a procházka mezi uměleckými díly se taky počítá jako pohybová aktivita. Kdy jindy se do muzea dostanete? A hezky popravdě! No, že prý určitě brzy? No jasně, na to vám tak skočím. Jak dlouho už tohle prohlašujete? Nějakou dobu to už bude, že? Tak hezky pěkně vygooglete nejbližší zajímavé muzeum nebo galerii vašeho oblíbeného umění a nasměřujte své kroky právě tam. Raní kultura nemusí být strastiplný zážitek, věřte mi.








Tip č. 4 - Bez pohybu ani náhodou


O víkendu cvičit? Jsem snad padlá na hlavu? Možná, ale je dokázáno, že pohyb vyplavuje endorfiny a vy se přeci chcete cítit celý den plní energie a mít dobrou náladu, že? No a o víkendu si můžete zařídit tunu dobré nálady klidně hodinovým cvičením. Je na to totiž čas. Můžete se pustit do čehokoli, na co vám v týdnu nezbude čas. Milujete běh, ale domů se ve všední den dostanete za tmy a celí znavení z práce? Nazujte běžecké boty a chyťte příležitost běhat do aleluja za pačesy. Nemáte šanci vměstnat hodinu jógy do vašeho nabitého pracovního programu? Žádný problém - sobota je přeci den mimo kancelář. Duše nadšeného cyklisty zaplesá, když se pozadí setká se sedlem, tak proč to odkládat až na odpoledne?

Tip č. 5 - Ten nejlepší zážitek (moje NEJ)


Vstát ještě za tmy, uvařit čaj do termosky, vzít koláč do krabičky, nasednout do auta, dojet na místo určení s nejlepším výhledem a zažít tu neopakovatelnou nádheru východu slunce. Miluji západy slunce, ale východ je ještě magičtější. Vidíte jak se vše probouzí, jak začíná další úžasný den. Světlo vytváří představení, kterého se vaše oči nemohou nabažit. Vaše pusa je otevřená dokořán, protože takovou nádheru už znovu nezažijete. Pokaždé je to úplně jiné - někdy jasná obloha, jindy občasné mráčky. Můžete zažít mlhu, která se líně převaluje přes vrcholky kopců, ale stejné šance jsou i na zcela ostré barvy přírody, kterým pomalu ani nebudete moci uvěřit. Paprsky slunce budou viditelné. Den se pomalu vkrade do vašeho života a vy se budete celý den vracet k tomu překrásnému, perfektnímu ránu, které prostě nemělo chybu!


Neoslovila vás ani jedna z variant? Jaká je představa toho vašeho ideálního víkendového rána? Zkusíte tento víkend některý z mých tipů?
Ať už ano či ne, doufám, že začnete víkend tím nejlepším možným způsobem a užijete si dva dny zaslouženého odpočinku :)

Vaše B.

6 komentářů:

  1. Wau, skvelý a inšpiratívny článok :) Pre mňa je ideálne ráno, to s knihou v ruke, kým moja polovička vedľa mňa ešte sladko spí. Nie som nejaký spáč a aj cez víkend vstávam relatívne skoro. Dlhé raňajky vo dvojici a popri tom rozoberanie programu na víkend je tým najlepším štartom. Škoda len, že po ňom hneď príde sobotné upratovanie :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem jen mohla zapomenout na knihu?! Stydím se, stydím. Děkuji za připomenutí ;)
      Ach, úplně jsem se zasnila, díky Tvému popisu dokonalého rána... hmm, tak mě napadá - nechat úklid na neděli? :D

      Vymazat
  2. Děkuji za pozvednutí mé nálady v deštivém a chmurném pondělí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že se podařilo vylepšit začátek nového týdne! Snad se i to sluníčko nakonec ukáže na obloze :)

      Vymazat