neděle 27. prosince 2015

Chvástačka (prosinec 2015) #letterBbook

Několik měsíců bez nakupování knih si vybralo svou daň. Prosinec to "musel dohnat". A myslím, že se mu to povedlo!



Letošní vánoční nadílka byla opravdu knižní. Každý z rodiny dostal hned několik knih, ale já jsem samozřejmě vedla. Jaké překvapení, hihi.

Knihy považuji za jeden z nejlepších dárků, který může člověk obdržet nebo darovat. Je to věc, která se nikdy neztratí v žádné rodině. Knihy dělají radost pod vánočním stromečkem, ale i mnoho měsíců a let po svém rozbalení. Není to dárek, který by byl jen pro jednoho člověka. Může potěšit spoustu dalších osob. Naše blízké, přátele, známé anebo další a další generace. Nenašli jste snad u svých praprababiček nějakou knihu? Určitě ano. A možná, že některá z nich byla také vánočním darem. A potěšilo vás, když vám z ní někdo předčítal? Pokud i na tuto otázku odpovídáte souhlasným přikyvováním sami jste si dokázali výše zmíněné - knihy dělají radost širokému okruhu lidí.

A jak zaručit, aby člověk dostal vytouženou knihu, ale přeci jen měl pod jehličnatým kamarádem o Štědrém večeru nějaké to překvapení? Já to dělám tak, že třeba měsíc (lepší je ale třeba dva měsíce) před Vánoci sestavím seznam. Seznam knih, které bych ráda našla mezi ostatními dárky. Položek na tomto seznamu je víc, než kolik ve skutečnosti očekávám knižních dárečků. A tento seznam předám rodině. Díky tomu mám zaručeno, že se neobjeví nepříjemné překvapení a trapná chvíle ticha při rozbalování nechtěné knihy. A jak zajistit překvapení? Udělejte seznam delší. Pokud je běžné, že dostáváte kolem 4 knih, udělejte seznam sedmi nebo klidně deseti knížek. Nebudete tudíž vědět kterou přesně vám vaši blízcí vybrali. A proč měsíc (nebo i déle) dopředu? No, jednak dáte všem víc času knihu sehnat, někdy je to totiž docela oříšek, ale hlavně existuje šance, že zapomenete co přesně jste na seznam napsali a o to větší potom bude překvapení 24. prosince. Má to však jednu nevýhodu - musíte si dávat pozor na to, co si sami kupujete. Jinak byste na Štědrý den mohli rozbalit dárek, který vám už nějaký ten den leží na poličce, ale rodiče/sourozenci/partner o tom neměli tušení a řídili se seznamem.

Ale teď už k tomu, co mi udělalo ohromnou radost právě v období vánoc (z literárního pohledu samozřejmě).


Jeden by řekl, že kdo nemá v roce 2015 omalovánky, jako by nežil. Dlouho jsem jim odolávala, ale nakonec jsem podlehla tomuto roztomilém vydání, které mě neděsí svou rozsáhlostí. Ba naopak, už teď se těším, až se pustím do vybarvování roztomilých motivů.



Po předchozím fiasku s nákupem knížek v Anglii (tady) jsem zvolila variantu kamenného obchodu. Měla jsem na paměti, že knížky musí být malé a lehké, aby se mi vešly do kufru plného vánočních dárků pro rodinu. No a co čert nechtěl, když jsem nakupovala potraviny v Tescu, zahnula jsem i do uličky s knihami. A zrovna probíhala akce dvě za 7 liber u vybraných knih. A já si prostě chtěla nějakou koupit. Dlouho jsem vybírala a nakonec to vyhrály tyhle dvě.



A měla jsme to štěstí, že jsem zcela nečekaně dostala ještě jednu anglickou knihu. Královu řeč. Den před Štědrým večerem na ni zcela náhodou přišla řeč a já nic netušíc pronesla, že se chci rozhodně podívat na film, až budu mít chvilku. No a den na to jsme držela její knižní podobu v ruce.



Jeden z mých knižních snů? Mít kompletní dílo Jane Austenové ve své knihovně. JSem mu zase o krok blíž. Jupí!


Letos se s blogerskými knihami roztrhl pytel. Jak už jsem zmínila ve videu, blog Marie Doležalové nepatří mezi mé oblíbence, ale za to může hlavně má neznalost. Četla jsme všehovšudy jeden článek a to není reprezentativní vzorek. No, a jako další dárek jsme dostala knihu právě od této blogerky. A to beru jako znamení, že je třeba napravit si názor na Kafe a cigárko. Rozhodně se do knížky pustím a uvidíme, jestli mě naláká i na samotný blog.


Ale knihu od holek z A Cup of Style jsem si přála. Jejich blog i Youtube mám moc ráda a chtěla jsme je alespoň něčím podpořit v tom, co dělají. A koupě jejich knihy je k tomu ideální příležitostí.



Po přečtení Hobita a prvního dílu Pána Prstenů jsme se od tohoto světa J.R.R. Tolkiena zamilovala. Proto nesměl druhý díl z trilogie chybět na mém seznamu a dokonce to dotáhl i pod samotný stromeček. Šikula!



Madeleine je pro mě z nějakého důvodu nezbytností. Prostě si musím přečíst její knihy. Její životní příběh mě přitahuje a chci o této dámě vědět víc. To, co v životě zažila a dokázala ona, je jedinečné. A to, že je stále hrdou Češkou, ačkoli tolik let žije mimo naši zemi, je jednou z mnoha sympatických věcí na někdejší ministryni zahraničích věcí USA.




Letos se Ježíšek opravdu překonal a já jsem nesmírně vděčná za všechny dárky. Ale hlavně za to, že jsem měla možnost strávit chvíle s mými milovanými. Ač jsou knihy báječnou věcí a jednou z mých největších radostí, rodina a přátelé jsou to úplně nejdůležitější. 

Jak jste prožili letošní Vánoce? Užili jste si je v klidu a pohodě nebo se vám ten sváteční shon nevyhnul? Pokud jste doposud neměli příležitost, vezměte si knihu a odpočívejte. 

A které knihy potěšily vás? A jakými knihami jste potěšili vy své blízké? Já jsem letos darovala pouze jednu knihu a to automobilovou od Jeremyho Clarksona (chlapi no :D). A ta sklidila velký úspěch.

Přeji vám krásné chvíle s vašimi blízkými a samozřejmě i s knihou.

Opatrujte se a užívejte si volna!

Vaše B.




7 komentářů:

  1. Nebudu psát, že ty knihy vypadají úžasně, protože sama bych si z nich vybrala jen toho Tolkiena, ale... Není nad to vidět šťastného knihomotýla. Mimochodem s těmi vlasy vypadáš tak... pohádkově. ;)
    Také dávám rodině seznam. Většinou napíši tak 30-40 kousků a očekávám 4-5. Letos se ale Ježich pořádně plácl přes kapsu a bez ohledu na to, že jednu knihu jsem si nadělila sama, se více než rozdal. (Stejně ale v pondělí zavítám do Brna a ještě před kinem zajdu do Dobrovského na každoroční 30% slevy. :3 )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti děkuji, Pet! ;) Asi jsi byla celý rok hodná, takže sis zasloužila pořádnou kupičku nových knižních kousků. A jaké knížky se objevily pod vaším stromečkem? A která Ti udělala největší radost? Jsem zvědavá! :)
      Slevy by byla škoda nevzít útokem. Taky už přemýšlím kam zamířit, dokud jsem ještě v Čechách :D
      A máš už něco vyhlídnutého nebo to budou nákupy "na slepo"?
      Užij si kino a šťastnou ruku při výběru knih :)

      Vymazat
    2. V lednu, když se k tomu dokopu, asi napíšu nějaký článek, tak se nech překvapit. ;)
      A půjdu si pro dva díly jedné steampunkové série, protože se jeden z Ježichů trochu sekl a dal mi až 3. díl. A vzhledem k tomu, že ty knihy normálně stojí po třech stovkách, ta sleva 90,- na kus se prostě hodí. Teď jen aby tam ty knihy měli... Jinak budu asi čekat rok až na další stromek. :)
      Tak snad si najdeš taky čas na nějaké slevové nákupy, než se zase vrátíš za malou louži. :)

      Vymazat
  2. Krásné, krásné. A máš opravdu dobrý vkus na knihy. Také bych jednou chtěla mít Austen v knihovně komplet, možná ještě lépe v angličtině. Její knihy naprosto miluju. A omalovánky mě nijak nedostali, každopádně máme jedny doma taky, protože jsme je dostali nečekaně k Vánocům. :D Aspoň nejsme out.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, těší mě, že máme podobný vkus na knihy. Jane je prostě klasika, co víc dodat :) V knihovničce mám i anglickou verzi Pýchy a předsudku, ale pořád jsem nesebrala dost odvahy do čtení. Přeci jen ta "stará" angličtina se zdá být docela náročná.
      Člověk nikdy neví, kdy se budou hodit. Zimní večery jsou dlouhé :D A máte takové ty tématické (třeba zahrada, les, zvířátka..) nebo nějaké alá všehochuť?

      Vymazat
  3. Jééj, to je super výber :) Viem si predstaviť akú musíš mať z kníh radosť :) Ja som tento rok dostala dve, Murakamiho IQ84 v angličtine - 1300-stranovú knihu a Tajemství umení :) Inak, viem, že si si nedávno kupovala čítačku kníh. Ja o tom teraz práve tiež uvažujem, mám už viac-menej vybraté, len sa chcem ešte na poslednú chvíľu poradiť, akú máš ty a či si s ňou spokojná :) Budem ti veľmi vďačná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pánejo, tolik stránek v aj, to mě asi zabilo :D Doufám, že Ti půjde snadno číst a bude se Ti líbit :)
      Mám Amazon Kindle 6 Touch a jsem moc spokojená. Příjemně se z něj čte, je opravdu jako papír, takže oči tolik netrpí, jen je k němu potřeba lampička, jinak si člověk moc nepočte :) A jakou čtečku jsi nakonec zvolila? Doufám, že se Ti s ní bude dobře číst :)
      Omlouvám se za pozdní odpověď, poslední dny byly hektické. Krásný nový rok, Bekky! :)

      Vymazat