neděle 21. června 2015

Čtyři dohody

Autor: Don Miguel Ruiz
Nakladatelství: Pragma
Vydání v ČR: 2001
Překlad: Viktor Faktor

Počet stran: 136


Anotace

Praktický průvodce osobní svobodou. Ve Čtyřech dohodách odhaluje don Miguel Ruiz zdroj omezujících názorů, které nás připravují o radost a vedou k zbytečnému utrpení. Čtyři dohody, založené na staré toltécké moudrosti, nabízejí silný kód chování, který dokáže rychle proměnit náš život v nový prožitek svobody, opravdového štěstí a lásky.



Můj názor

Osobní rozvoj, znalost vlastní osobnosti, spokojený a naplněný život. Tato témata, a jim podobná, jsou v posledních letech módní vlnou, která dokázala ke knihám přitáhnout množství lidí. Čtyři dohody je kniha, která se může směle zařadit do tohoto žánru. Má nám ukázat, jak dosáhnout osobní svobody a tím dosáhnout štěstí. Nejedná se o žádnou "kuchařku", ve které byste měli napsané ingredience a za pomoci detailně popsaného postupy byste dosáhli kýženého výsledku - štěstí až do smrti. 
Don Miguel Ruiz nám předkládá čtyři hlavní body, zásady, kterými bychom se měli řídit, pokud chceme změnit svůj život k lepšímu. Jedná se tzv. dohody, jejichž kořeny jsou v učení Toltéků. Tento středoamerický národ je považován za jeden z nejvyspělejších v dřívějších dobách a proto jistě stojí za zvážení zda aplikovat jejich rady i do našeho života nebo ne.
V našich končinách se toto dílo dostalo do povědomí širší veřejnosti také díky Jaroslavu Duškovi, který Čtyři dohody zakomponoval do divadelní hry, která se setkala s pozitivním ohlasem publika.
V knize je každé dohodě věnována kapitola, která rozebírá její důležitost a význam, aby každý pochopil o co vlastně jde. Všechny dohody na sebe navazují a vytváří tak celek, který by nám měl pomoci najít osobní svobodu. Je možné, že z počátku působí autorův styl zbytečně složitě a komplikovaně. Během několika stran si však zvyknete a nebudete mít problém zachytit jeho myšlenkový tok. Za sebe však říkám, že ačkoli jsem neměla problém vše pochopit, přišly mi dohody a celé povídání okolo nich zbytečně složitě popsané. Základní myšlenka ukrytá v jednotlivých dohodách je zcela zřejmá hned jak si čtenář danou dohodu přečte. Krátký popis je jistě ku prospěchu věci - přeci jen, stručný seznam lidé prolétnou ani nevědí jak, naproti tomu dlouhé odstavce a stránky věnované vysvětlování jedné věty přelouská málokdo. A to je, myslím si, největší problém této knihy. Jednoduché jasně pochopitelné věci jsou zbytečně vysvětlovány složitou cestou. A to je jistě jeden z hlavních důvodů, proč je možné na Knihu moudrosti starých Toltéků slyšet tak rozporuplné reakce. Jeden tábor čtenářů nemůže vystát, že autor vydělává na základních mnohdy řečených pravdách. A druhá skupina na něj zase nedá dopustit, protože tato tenká kniha jim pomohla vrátit se na nohy a odstartoval lepší a šťastnější život.
Je na každém z nás, aby si sáhl do svědomí a paměti. Kolikrát jsme slyšeli věci těmto dohodám podobné? A kolikrát jsme je přešli bez většího zamyšlení? Proč je potřebujeme vysvětlit dopodrobna, když jim vlastně rozumíme a všichni víme, co bychom měli dělat? Uráží mne, že někdo dodává lidem sílu za pomoci "starých pravd, které nejsou z jeho hlavy"? Vážně nemůžu věnovat svůj čas této knize?
Když jsem si odpověděla na všechny výše zmíněné otázky, dospěla jsem k definitivnímu názoru na tuto knihu. Dohody jsou jakousi ukázkou jak se správně chovat a jistě by stálo za to snažit se je dodržet. Ale další podrobný rozbor čtyř stěžejních vědomostí starých Toltéků v současné době nepotřebuji. Sama jsem tuto knihu přečetla až na několikátý pokus. Člověk do ní musí totiž dospět. Rozhodně bych ji doporučila ke čtení každému. Ale každému v jiné životní fázi. Pokud se do ní totiž pustíte moc brzy, zcela jistě vás odradí a budete ji považovat za nehorázný blábol. Pokud si však počkáte a v ten správný moment ji vytáhnete k poličky, můžete v ní najít staré dobré pravdy, na které jste možná během svého života zapomněli a které byste měli znovu přivést k životu.



 Sečteno podtrženo - mé hodnocení:


4 komentáře:

  1. Už se dlouho chystám číst... Je pravda, že na takovéto knihy musí být ten správný moment, věk a tak. :) Je pak škoda, že když někdo něco zatratí jen proto, že do toho ještě nedospěl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jak říkáš, je to potom škoda...Ale když přijde ten správný čas, tak je to fajn :) Snad se Ti taky bude líbit :)

      Vymazat
  2. čtyři dohody se chystám číst, ale ještě nepřišel nějak ten správný okamžik, jak o něm píšeš... Ale čtu už asi rok Tolleho, moc přítomného okamžiku, také skvělé kniha! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do Tolleho jsem se taky před pár lety pouštěla, ale to načasování nebylo nejlepší... Děkuji, že jsi mi ho připomněla, asi bych ho měla znovu zkusit, možná že teď to bude ta správná chvíle :)

      Vymazat