pondělí 15. června 2015

Východní Čechy #letterBtravel

Proč trávit dovolenou ve Východních Čechách? Třeba proto, že je to překrásná část naší země, která vás zavede do nádherných, někdy přímo pohádkových, míst. Sama jsem moc nevěděla co očekávat když bylo rozhodnuto, že část léta 2014 strávíme právě v tomto regionu. A byla jsem příjemně překvapena. Chcete vědět, která místa rozhodně stojí za návštěvu? Pokračuje ve čtení následujících řádků a dozvíte se to.



Deštné v Orlických horách se stalo naším dočasným útočištěm, odsud jsme vyráželi objevovat neznámé kouty této části republiky. Jedním z prvních míst, které jsme navštívili, bylo Nové Město nad Metují.  A hned na začátku musím říct, že se právě toto, téměř desetitisícové, město stalo jedním z mých 3 nejoblíbenějších měst u nás. Nevím čím přesně to je, ale hned jak jsem uviděla místní náměstí a zámek, zamilovala jsem se. (Po návratu domů, jsem dokonce zjistila, že se zde v době naší návštěvy konalo soustředění účastníků soutěže Muž roku. Takže je možné, že vysílali nějaké vlny, které mě k tomuto městu podvědomě táhly :D)
Rozhodně si nenechte ujít návštěvu zámku a přilehlých zahrad - jsou sice menší, než u jiných zámků, ale nachází se v klidné části města a jsou upraveny tak, že na vás přímo dýchá pohoda. Dokázala bych tam strávit celý den, jen se tak kochat.. Ale i město samotné stojí za prozkoumání. Mé doporučení kam zajít? Kupte si na náměstí zmrzlinu a procházejte se, nechce se vést svým šestým smyslem a dívejte se kolem sebe. Tímhle způsobem narazíte na ta nejzastrčenější zákoutí, která jsou takovou malou pohádkou v reálném světě. A na oběd si můžete zajít například do Domu č. 14, což je příjemná restaurace v rohu hlavního historického náměstí, kde si jistě pochutnáte tak jako my.




Každý, kdo dával ve škole alespoň občas pozor, jistě zaslechl pojem Babiččino údolí. Chráněné území, které se nachází coby kamenem dohodil od Vodní Nádrže Rozkoš, je tím pravým místem, když chcete "utéct" do přírody. Cesta vás zavede k nejznámějšímu splavu u nás, ke Starému Bělidlu a když se vydáte na opačnou stranu, cestou k Ratibořickému zámku (domovu kněžny z nejznámějšího díla Boženy Němcové) potkáte Babiččin pomník a Ludrův mlýn. Více informací o dějišti české knižní klasiky můžete najít tady. Jeden malý tip - pokud je krásně, očekávejte procesí lidí, proto doporučuji brzkou ranní nebo pozdně odpolední návštěvu.



Kdyby to někdo nepochopil - knižní Barunka a živá Barunka :)


Opočno. Přiznejte se, kdo ještě neslyšel o zmrzlině z Opočna? Tak to by chtělo co nejdřív napravit. A kde jinde si ji dát, než přímo v její domovině? Malé městečko Opočno je příjemným místem pro slunné odpoledne. Cestou k zámku se můžete toulat uličkami a v zámeckém parku zase po pěšinách mezi vzrostlými stromy, které pamatují zámecké majitele za mnohá poslední desetiletí a staletí.



Cesta z náchodského náměstí na zámek je jedno velké stoupání, takže pokud nemáte rádi schody, dojeďte autem až na parkoviště, které je pouhých pár kroků od zámku. Na návštěvu dominanty tohoto okresního města si vyhraďte dostatek času. budete ho potřebovat na pozorování medvědů, kteří jsou zde chováni, na prohlídku zámku a samozřejmě na kochání se tímto výhledem. A abyste dostáli i literárně kulturních částí výletu - vydejte se k domu U F.L. Věka.



A potom jsme už jeli domů. Bylo těžké rozloučit se s balíky, které jsme v Deštném potkávali na každém rohu. Nevím proč, ale lány poseté těmito "bobíky" mě prostě fascinují. Jednou musím nějaký rozkutálet :) (Právě tady v Deštném jsem to neúspěšně zkoušela a je to vážně těžký, to mi teda věřte!)


Cestou domů jsme však měli ještě naplánováno několik zastávek. A jednou z nich byla ZOO Dvůr Králové. Na safari jsme se bohužel nedostali, ale musím říct, že i "pouhá" procházka po této zoologické zahradě byla výživná a vysilující. Můžete zde vidět ohromné množství různorodých zvířátek a ani ti nejmenší se rozhodně nenudí. A v horkém letním jdi doporučuji ledovou tříšť, byla vážně vynikající!







Samozřejmě jsme za těch několik dní navštívili daleko víc míst, tohle je jen takový stručný přehled, který vás snad navnadí k návštěvě Východních Čech - stojí to totiž za to! 

Máte nějaký další tip, kam se v Čechách (třeba i Východních) podívat? A kam se o prázdninách chystáte?

Vaše B.

2 komentáře:

  1. Nadherne su ti cechy teraz cez vikend sme boli v prahe :)
    https://clodyteenmummy.wordpress.com/

    OdpovědětVymazat