středa 27. května 2015

Fantastická zvířata a kde je najít

Autor: Mlok Scamander (J.K. Rowling)
Nakladatelství: Albatros
Vydání v ČR: 2013
Překlad: Pavel Medek

Počet stran: 69


Anotace

Alespoň jeden výtisk knihy Fantastická zvířata a kde je najít vlastní téměř každá kouzelnická domácnost v celé zemi. Nyní, po omezenou dobu, mají i mudlové příležitost zjistit, kde žije pětinoh, čím se živí kluběnka a proč není dobrý nápad nechávat za dveřmi mléko pro bodloše.(čerpáno z albatros.cz)


Můj názor

Rádi byste si pořídili kouzelného mazlíčka, ale vlastně nevíte ze kterých kouzelných stvoření vybírat? Anebo chcete jen znát detailnější popis tvorů, o kterých jste se dozvěděli díky trojici studentů na Bradavické Škole čar a kouzel? Tato tenoučká kniha obsahuje vše, co budete potřebovat. A dokonce i spoustu věcí navíc.



J.K. Rowling má nezaměnitelný styl psaní, který jsem objevila i v tomto doplnění kouzelnického světa, který tak mistrně vytvořila již před mnoha lety. Myslím, že mě nikdy neomrzí nořit se do tohoto světa a neustále budu doufat, že se na mém parapetu objeví sova, která bude v zobáku držet dopis s vysvětlení, že došlo k obrovské chybě a že mám honem proniknout do tajů magie, kam jsem měla zavítat již v 11 letech. A ke krácení dlouhé chvíle, při čekání na tuto zprávu, jsou Fantastická zvířata tím správným knihomolským doplňkem.
Historický vývoj kategorizace a rozdělení kouzelných zvířat nám poskytne zajímavý náhled na historii tohoto oboru kouzelnického světa. Klasifikace Ministerstva kouzel rozděluje zvířata do skupin, ve kterých můžeme vysledovat jisté charakteristické znaky. To vše jsou základní kameny pro snazší zapamatování znaků těchto neobyčejných tvorů. 


Ale aby nešlo jen o nudnou učebnici pro mladé kouzelníky, najdeme na mnohých stranách poznámky dopsané Harrym, Ronem nebo dokonce i Hermionou (ikdyž představit si, že tahle pilná studentka milující knihy do nich píše, se zdá jako nemožné). U těchto krátkých vzkazů jsem se častokrát neubránila úsměvu. Na správném místě najdeme narážku na Hagridovu lásku ke všem nebezpečným a ohavným kreaturám, poznáme že mladí Weasleyovi se nechovají nepěkně jen k trpaslíkům a domácím skřítkům (u nichž to víme již z hlavních 7 knih HP série) a vzpomeneme si i na jednoho popleteného a přímo tragického profesora Obrany proti černé magii.
Jestli se chce zase na chvilku ocitnou ve světě, kde vládne magie, přečtěte si Fantastická zvířata. Díky pár stránkám se vrátíte do toho důvěrně známého světa, který učaroval milionům čtenářů.




 Sečteno podtrženo - mé hodnocení:

6 komentářů:

  1. Fantastická zvířata jsou skvělá, sice učebnice, ale určitě mnohem zajímavější než Historie Bradavic či jak se ta tlustá bichle vlastně jmenovala... (Ne že bych nebyla ráda, kdyby ji Rowlingová napsala, to by bylo boží.) Ale jsem zvědavá, jak se vyvede stejnojmenný film, mohlo by to být dost zajímavé. ^^

    hrbitov-meho-ja.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš tu od Batyldy? Jj to by bylo pěkné, sice dlouhé, ale pěkné! :) ..Páni, vůbec jsem nevěděla, že se bude točit film. Ale už googlím a začínám se těšit. Děkuju za novou informaci :)

      Vymazat
  2. já tento kousek dostala na Vánoce, po dlouhé době, kdy jsem se na něj převelice těšila, a po přečtení byla hodně zklamána. dozvěděla jsem se pár maličkostí o všech těch "fantastických" tvorech, ale... musí se holt počítat s tím, že je to jen "učebnice".
    a ty harryho/ ronovy poznámky někdy nebyly vážně vůbec vtipné. škoda, inu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý od toho asi čeká různé věci, pro mě to bylo milé počtení :) Snad se Ti příští kniha trefí do vkusu o něco víc :)

      Vymazat
  3. Chtěla jsem se zeptat jestli je tato kniha vhodna i pro lidi kteri svet Harryho Pottera moc neznají

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ano. Sice nebudete moct vzpomínat ve kterém konkrétním díle HP se některý tvor vyskytl, ale vůbec ničemu to nevadí. Je to zajímavé počtení i pro lidi, kteří nečtou HP. A třeba Vás ten svět okouzlí a pustíte se do všech 7 knih :)

      Vymazat