středa 25. června 2014

Jane Eyrová

Autor: Charlotte Brontë
Nakladatelství: Československý spisovatel
Vydání v ČR: 2012
Překlad: Pavla a Matouš Iblovi




Anotace

Ubohý sirotek, Jane Eyreová, nemá nikoho, kdo by ji chránil před zlými příbuznými a učiteli. Odhodlaná najít své štěstí se stane vychovatelkou a začne tak svůj nový život v Thornfield Hall. Zanedlouho však Jane zjistí, že Thornfield a vlastník usedlosti, pan Rochester, před ní skrývají tajemství. Čí je to hrozný smích, co slýchává? Kdo založil oheň, při němž pan Rochester téměř zahynul? Proč jsou v noci slyšet ty děsivé výkřiky? (čerpáno z databazeknih.cz)


Děj

Jane Eyrová, drobná dívenka, která vyrůstá u své tety, má velice zvláštní povahu - ač je dítě, dokáže vybuchnout jako sopka a nenechá si líbit nic od svého bratrance, který ji týra seč mu síly stačí. Avšak, všechno má své meze. Jednoho dne se drahá tetička neudrží a rozhodne o tom, že Jane už jim nebude otravovat život - pošle ji do dívčí internátní školy pro sirotky (tím totiž Jane je - matka i otec jsou již několik let po smrti).
Jak se dá očekávat, škola pro sirotky není placená z kapsy rodičů, žačky se proto musí spoléhat na dary od dobrodinců, kteří školu poskrovnu sponzorují. Peněz je nedostatek a je jen otázkou, kdy se to projeví na samotných dívkách. Málo jídla, které je ještě navíc nekvalitní se podepíše na zdraví všech, a poté co ve škole propukne nákaza, mnoho dívek to odnese svým životem. Naše drobná Jane je však houževnatá a má jistě notnou dávku štěstí, proto jí je umožněno studovat bez úhony dál. Po skončení studií působí ve škole také jako učitelka. Osm let ve škole se na ní podepsalo až neuvěřitelně - už to není žádné netrpělivé a výbušné mladé stvoření. Naopak - stala se z ní mladá dáma, která je pečlivá, trpělivá, učenlivá, která svými znalostmi a empatií nahrazuje nedostatek tělesné krásy (alespoň co se tehdejších poměrů a názorů na krásu týče).
Nic ale netrvá věčně a proto se Jane vydá do světa - najde si práci jako vychovatelka malého děvčátka v úplně jiné části Anglie. Adéle je schovanka pana Rochestera, čtyřicetiletého muže, který je svým okolím popisován jako zvláštní muž, který velice rád cestuje a doma se moc nezdržuje. Pan Rochester však není zvláštní ve špatném slova smyslu, naopak - Jane v něm nachází zalíbení a velice si s ním rozumí. Nemají mezi sebou odměřený vztah zaměstnavatele a zaměstnankyně, jsou lidmi, kteří spolu tráví volné chvíle a rádi spolu rozmlouvají, protože si rozumí až neuvěřitelně moc. Jenže v domě není jen Jane, pan Rochester a Adéle, jsou zde ukryta tajemství pána domu, která jsou životu nebezpečná. Co se stane když jim Jane přijde na kloub? Setrvá v domě navzdory všemu, bude stále vychovatelkou malé Adéle nebo ne? Vydá se snad do dál do světa? A co by mohla dělat tam? Bude se mít dobře, bude strádat? Nebude nakonec litovat svého rozhodnutí, které ovlivní nejen její život?



Hodnocení

Konečně už chápu, pro tuhle knihu všichni milují. A do téhle skupiny čtenářů se přidávám hrdě i já. Už během prvních stránek se přikláníte na stranu malého utlačované děvčátka, které je sice výbušné, ale ohromně sympatické svojí nebojácností a odhodláním být upřímná za všech okolností. A když se navíc dostane do školy, kde to zpočátku také nemá jednoduché, je nemožné neztotožňovat se s jejími názory.
Co mi na Jane neuvěřitelně imponovalo byla její proměna, ale přesto i hluboce zakořeněné zásady, kterých se nevzdá za žádných okolností. Postupně se z ní stala mladá žena, která se snaží co nejvíc lidí ze svého okolí učinit šťastnými a pokud jen trochu může a sama chce, tak jim vyhoví.
Co se týká ostatních postav, pan Rochester mi byl svým způsobem také sympatický a pokaždé když se s Jane kočkovali, tak jsem se musela pousmát. Kdo mi však vadil byla paní Reedová a St. John. Paní Reedová mi přišla jako stará zapšklá žena, která nedokázala překousnout rozdíl v postavení její rodiny a Jane. St. John na mě zase působil jako náboženský fanatik. Chápu, že Bůh je pro mnohé celým světem a v té době to bylo ještě očividnější, ale pro mne toho na konci knihy bylo až příliš.
V knize se hojně objevovaly i popisy krajiny a prostředí, kterých nebylo mnoho, ale i tak byly propracované do posledního detailu. Díky tomu jsem se zamilovala do Anglie ještě víc.
Jsem opravdu moc ráda, že jsem si Jane Eyrovou přečetla a mohu ji nyní zařadit mezi své oblíbence.



 Sečteno podtrženo - mé hodnocení:



9 komentářů:

  1. To jsem moc ráda, že se Ti líbila, patří mezi mé oblíbené, četla jsem jí už několikrát i ve zkrácené a zjednodušenné aj verzi i viděla v divadle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vážně skvělá :) teď se chystám alespoň na film, protože chci víc a víc toho příběhu :)

      Vymazat
  2. Moje nejmilejší kniha z povinné četby. Doslova jsem se do ní zamilovala. Všimla jsem si jí v LK spolu s Na větrné hůrce. Viděla jsem film z roku 1996 a i tu čtyřdílnou serii (která je rozhodně skvělá a lepší než film). Poslední verzi jsem ještě bohužel neviděla. Ale kniha je to rozhodně vyjímečná. Jinak souhlasím s tvým hodnocením ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, v Levných knihách jsem si ji koupila společně s Na větrné hůrce. Chystám se právě na tu poslední verzi, a možná bude i video na kniha vs. film, tak Tě třeba nalákám a mrkneš na něj :) Možná se také časem kouknu na ty starší zfilmované verze. Moc mě těší, že nejsem sama kdo si tuhle knihu zamiloval :)

      Vymazat
    2. Ja si na větrné hurce koupila za 200a týden na to co mi přišla jsem ji objevila v LK. A urcite se podívám :-)

      Vymazat
  3. Mě až neskutečně překvapilo, jak mě to chytlo :) já klasiky moc nečtu. Snad jediné kromě Jane, co jsem četla bylo kdysi Na větrné hůrce. A když o tom tak přemýšlím, to mě taky dost bavilo. Asi bych ty klasiky měla číst častěji :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná to vážně stojí za zvážení :D Kolikrát se do toho člověku moc nechce vlastně jenom proto, že se o tom učilo ve škole a čeká, že to bude stejně nudné, jako ta škola samotná. Ale klasiky určitě za čtení stojí. Snad se Ti zalíbí i nějaká další :)

      Vymazat
  4. Četla jsem ji už hodně dávno, možná na začátku střední školy, ale strašně se mi líbila. Takže by to chtělo ji asi zase oprášit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to skvělá kniha na poklidné zasněné večery. Určitě se do ní pusť znovu. Jsem zvědavá, jestli se Ti bude líbit ještě víc než předtím :)

      Vymazat