sobota 2. července 2016

Věčně zpívají lesy

Autor: Trygve Gulbranssen
Série: Věčně zpívají lesy
Vydavatelství: Československý spisovatel
Vydání v ČR: 2016
Překlad: Jiřina Vrtišová
              Oldřich Liška

Anotace

První díl trilogie norského spisovatele Trygve Gulbranssena nás přivádí na Medvědí důl, statek ležící mezi lesy v horách na severu. Hospodařit uprostřed krásné, ale drsné přírody není snadné a zdejší lidé, chtějí-li přežít, musí ctít vlastní zákony a tradice.
V jejich čele stojí rod Björndalů, svrchovaných pánů na Medvědím dole a znávaných medvědobijců. Ani jim se nevyhýbají tragédie, v těžkých životních podmínkách není nic zadarmo - mnohý se nevrátí z lovu na medvěda zabijáka, podlehne živlům nebo lidské zlobě, ale rod pokračuje dál. Nyní je vládcem usedlosti a okolního kraje Dag Björndal, muž hrdý, nesmlouvavý i hloubavý, strohý i vřelý. Také prvnímu z jeho synů se nevyhne neštěstí. A druhý syn, mladý Dag? Najde dost odvahy, aby se vyznal ze své lásky ke krásné Adelheid, dceři majora Barra?
V osudech rodiny statkáře Daga Björndala se ukrývá prožitá lidská zkušenost, její členové se k moudrosti a zrání musí protrpět bolestnými ztrátami, každodenním úsilím a hledáním víry. A právě proto jsou nám tak blízcí...


Medvědí důl leží v lesích na severu. Tento kraj je mnohými považován za pochybný a kdoví jestli ne i začarovaný kus země. Místní statkář je silný muž, který dělá čest svému jménu. Rod Björndalů vládne tomuto území už dlouhá staletí a po smrti otce, způsobené medvědem, převezmou Medvědí důl jeho dva synové - Tore a Dag. Tore se stará o chod statku a mladší Dag se toulá po lesích a je pravým lovcem. Avšak i sebevětší samotář se dřív nebo později dostane do lidské společnosti z okolních krajů. To se také Dagovi stane, ale bohužel vše skončí dramatickou potyčkou, která na dlouhé roky znesváří obyvatele Medvědího dolu s jejich sousedy. Lidmi ze severu všichni opovrhují a lidé z kraje pod horami je považují za surová idividua a podle toho s nimi také jednají. Dag a Tore se společně rozhodnou všem pomstít. Tentokrát to však neudělají v duchu dřívějších postupů svých předků, tedy bojem, ale zvolí mírnější a dlouhotrvající pomstu - Medvědí důl pozvednou do prosperity a tím všem ukáží, jak skvěle a bohatě se žije na severu.
Smrt si však nevybírá a vezme do svých spárů staršího z obou bratrů. Dag je paralyzován a odmítá fungovat. Toulá se v lesích, o nic se nestará a přemítá o životě, lidské podstatě a o Bohu. Po dlouhém období bezvládí, se však Medvědí důl i se svým pánem - Dagem, vzpamatuje a začne opět vzkvétat. Dag se seznámí s Terezou, dcerou kupce Holdera a tím započne nová éra největšího a nejbohatšího statku na severu.
Rod 
Björndalů se opět rozroste a z Daga se stane nesmlouvavý, tvrdý a přísný obchodník a pán nejen Medvědího dolu, ale i dalších rozsáhlých pozemků. Rodinná idyla však vezme za své dalšími tragickými událostmi, které jsou pro tento rod ze severu dlouholetým prokletím. Jen co se vše urovná a funguje, přijde další rána. Každý si může být jist, že tady na severu, přežijí jen ti odolní, silní a odhodlaní. Tragédie a pocit beznaděje přivede nejednoho člena této rodiny až na pokraj sil a zdravého rozumu.


Hlavní postavou, která zasáhne do nejednoho lidského osudu, je Dag Björndal. Z mladíka, který se neustále toulá v lesích a starost o rodinný majetek přenechává svému bratrovi, se dostane do situace, kdy se musí rozhodnout co dál. Nenese zodpovědnost pouze za sebe, ale za všechny, kteří jsou závislí na Medvědím dole a na vůli jeho pána. Musí převzít otěže a zachovat tak odkaz svých předků, kteří tvrdě bojovali aby vybudovali to, co má on právě teď ve svých rukách. Z lesního floutka se stane muž na vrcholu sil a moci.
Postupně se mění v zatvrzelého, hrdého a přísného muže, který však o životě přemýšlí do opravdové hloubky a dokáže v sobě najít i laskavé a vřelé city.


"Sám život naši pýchu rozbíjí. A my životu nejlíp porozumíme, až bude naše pýcha rozbita."



Na Medvědím dole vždy vládli silní muži. Byli lovci, statkáři, majiteli rozsáhlých pozemků a měli zodpovědnost nejen za sebe, ale i za celé další rodiny na jejich území. Ženy by mohly být považovány za pouhé vedlejší postavy, doplňky těch severských siláků, avšak skutečnost je jiná. Právě ženy pomáhaly formovat své muže, nejednou dokázaly, že právě ony jsou pilířem celé rodiny. To ony ukrývají pravou severskou nezdolnost a vládnou ohromnou silou. Muži to tehdy viděli, dokázali je ocenit a vzít si z toho mnohá ponaučení pro sebe a své potomky.
Knihou značně prostupuje otázka Boha a náboženství. Pro nevěřícího to může být až příliš, ale i hlavní hrdinové mnohdy pochybují zde je Bůh tím, koho by měli uctívat. Nejsou si jisti, že je Bůh takový, jaký se ostatním jeví a vůbec si nejsou jisti, jestli by se k němu neměli náhodou obrátit zády.

Tato trilogie je studií lidského chování a názorového vývoje. Postavy dospívají, stávají se uvědomělými, pokrokovými a svébytnými hrdiny nelehkého severského boje o majetek, zdravý rozum, holý život...

 Budete v Norsku, budete na Medvědím dole a budete chtít věřit, že tentokrát to se všemi dopadne dobře...





5 komentářů:

  1. Kolem série chodím v LK už pěkně dlouho. A pořád nevím. Nevím, jestli by mě ten hodně popisný děj bavil. Dívala jsem se i na tvoji video recenzi a zní to fakt lákavě :) No, ještě uvidím. Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ať už se rozhodneš jakkoli, věřím, že to bude správná volba :) Ale přimlouvám se za koupi těchto tří krásek :D Měj se hezky!

      Vymazat
  2. Perfektní recenze i perfektní videorecenze, dokázala si mě neuvěřitelně navnadit, takže až příště narazím na LK, jdu do toho :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Hani! :) Doufám, že Tě také tahle severská rodinná sága zaujme a čtení si naplno užiješ ;) Měj se hezky!

      Vymazat
  3. Ještě nemám knihu přečtenou zatím celou-takže jen kousek hodnocení-budu pokračovat---
    V knize je pro mne nejdůležitější moment, kdy se Dag navrátil k Bohu a k víře, ve které byl jako dítě vychovaný. Po tragické smrti bratrovy rodiny se dostal do krizové, bezvýchodné situace kdy se chtěl zabít. V kritické době mu Bůh pomohl. Začal nový život s ženou kterou znal od mladých let. Kdyby Bůh Dagovi nepomohl příběh by zde skončil a kniha by nevyšla.
    http://www.databazeknih.cz/knihy/vecne-zpivaji-lesy-12922

    OdpovědětVymazat