pondělí 11. dubna 2016

Muži, kteří nenávidí ženy (MILÉNIUM)

Autor: Stieg Larsson
Série: Milénium
Díl: první
Nakladatelství: Host
Vydání v ČR: 2008
Překlad: Azita Haidarová
Počet stran: 536

Anotace

Novinář Mikael Blomkvist má za úkol vyšetřit starý kriminální případ: Harriet Vangerová, vnučka průmyslníka Vangera, zmizela beze stopy téměř před čtyřiceti lety. Blomkvist se seznámí s Lisbeth Salanderovou, mladou svéhlavou ženou, nepřekonatelnou hackerkou, která se stane pro jeho pátrání nepostradatelnou. Blomkvist a Salanderová tvoří neobvyklý pár, ale dokonalý tým. Společně začnou brzy rozkrývat temnou a krvavou rodinnou historii.

Trilogie Milénium nové hvězdy švédské kriminální literatury Stiega Larssona sklidila ihned po svém vydání mimořádný úspěch u čtenářů i kritiky. První díl (Muž, který nenávidí ženy) dostal v roce 2005 cenu za nejlepší skandinávský kriminální román, druhý díl (Dívka, která si hrála s ohněm) byl oceněn jako nejlepší švédský kriminální román roku 2006, a poslední (Ztracené vzdušné zámky) získal cenu Kniha roku.



Chcete někoho ochránit a proto obětujete část sebe, své společenské postavení, svou budoucnost. Někdy prostě nejde říct všechno na rovinu. A pak přijímáte s otevřenou náručí i něco, o co byste jinak ani nezavadili pohledem. Zahrabat se někde s podřadným úkolem a skoro zmizet z povrchu zemského? A proč to všechno? Abyste pomohli starému bláznovi? No, asi jste bláznem už i vy, když tu nabídku přijímáte a dobrovolně se odsuzujete k ještě většímu vyhnanství než doposud.
Tak nějak se možná cítil Mikael Blomkvist, úspěšný novinář, který stál v čele Milénia - toho nejdravějšího časopisu ve Švédsku.

Vždycky se najde nějaký outsider. Někdo, koho nepochopí žádná jiná lidská duše. Můžete se rozloučit se životem nebo smířit se svou životní úlohou otloukánka a snažit se ji co nejvíc zpříjemnit. Eliminovat komplikace a prostě si žít podle svého. Pokud ale společnost označí vaši osobu za, mírně řečeno, "zvláštní a neschopnou nezávislého života", vyvstane značná komplikace v plánovaném stylu života alá žij a nech žít. Vykašlete se na konvence, uzavřete se do svého světa a okruh vašich známých bude jedno nesourodé klubko individualit, které se nedostanou za vaše pečlivě zbudované ochranné zdi.
Tak by se dala charakterizovat Lisbeth Salanderová. Vyvrhel, který nemá problém zjistit o vás všechno. Úplně všechno.



Co tyhle dva, na první pohled zcela odlišné lidi spojuje? Odpovědí je Henrik Vanger a jeho touha rozluštit starou rodinou záhadu. Jeho příbuzná Harriet zmizela a on ji přes třicet let hledá. Chce najít její tělo a usvědčit vraha. Jiné řešení podivného zmizení totiž nemůže existovat. A jak najít toho nejlepšího detektiva, který se bude umět hrabat v minulosti? Inu, co třeba oslovit nekonvenční počítačovou hackerku, která prověří vyhlídnutého kandidáta? Trefa do černého. Její úloha je jasná, diskrétní a jednorázová. Mikael je i podle jejích zjištění ideální a tak může honba za minulostí začít. Ale opravdu se Lisbeth do celé kauzy namočila jen na kratičký moment na začátku? Není možné, že osudově zasáhne do Mikaelova pátrání v odlehlém Hedestadu? Ve městě jedné početné rodiny, kde jsou vztahy ještě komplikovanější než v té nejbujnější fantazii. Kde není jednoznačný klaďas ani záporák. Kde je každý stejně podezřelý jako jeho soused. Kde je ukryto daleko víc...


Jste tam. Jste na severu. Jste ve Švédsku. Tápete, stejně jako Mikael. Nevíte co si o tom všem myslet. Netušíte kdo je do čeho zapletený. Nevíte co čekat. To nevědomí vás drtí. Cítíte se napnutí jak kšandy. Děsíte se, když si uvědomíte, že to všechno je docela dost možné. Že je možné ututlat co má být ututláno, že je možné zjistit o komkoli cokoli, že nikdy nejste v bezpečí.
Stieg Larsson vás nenechá na pochybách, že tohle bude vážně jízda. A závěr bude strhující, to vám tedy zaručuji. Ale abyste se dostali k odhalení kdo je vrah, musíte přečkat i slabší pasáže. Několik odstavců vás nebude nutit číst dál. Někdy si možná budete i chtít dát pauzu. Ale to je dobře. Při následujícím pokusu číst budete okouzleni spisovatelovým uměním trefně, ale dostatečně detailně popsat situace, které jsou stěžejní, ale nedávají to příliš okatě najevo. Dostane se vám přesného popisu postavy, místnosti, vztahů. Vše se ale odkrývá postupně, přesně tak jak to je ve skutečném životě. Nejste postaveni před hotovou věc - takový ten člověk je. Dospíváte společně s postavou, pomalu ji dokážete rozumět. Pochopíte, že to co je pro vás iracionální je pro ni naprosto jasným dalším krokem, vývoj je neočekávaný, ale i přesto si na konci řeknete, že to vlastně dává smysl a celou dobu to k tomu spělo. A vy bláhoví jste to akorát nepoznali!

Má oblíbená část knihy? Interakce mezi Mikaelem a Lisbeth - jedinečnost, zvláštnost ale ve stejné chvíli naprostá přirozenost jejich chování.



6 komentářů:

  1. První dva díly Milénia mám doma a pořád jsem se k nim nedostala. Musím to určitě co nejdříve napravit! :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti děkuji! ;) Až budeš mít čas a chuť, tak se do nich rychle pusť (panejo, dokonce se to rýmuje :D) Myslím, že nebudeš litovat.

      Vymazat
  2. Super recenze! Jsem ráda, že Tě kniha oslovila, patří k mým oblíbeným sériím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jitu! :) Druhý díl bude jistě také patřit mezi mé přečtené knihy, tak snad se k němu dostanu již brzy.

      Vymazat
  3. Toto bola aj moja prvá severská krimi ;) :) Trilógiu mám doma celú a jej prvý diel som čítala už dvakrát. Je obrovská škoda, že sa autor nedožil úspechu, ktorý tieto knihy ešte aj teraz zažívajú, a to oprávnene. Čo sa týka deja, tak ten je pekne drsný, s Lisbeth sa teda naozaj život nemaznal, ale aj Mikael zažíva v knihe dosť krušné chvíle. Kontrast týchto dvoch hlavných postáv je naozaj skvelo vykreslený a zasadený do dejovej línie. Priznám sa, že ja krimi často nečítam, ale toto bola jedna z tých naj, čo som mala doposiaľ v rukách. K štvrtému dielu som sa ešte nedostala, pretože sa obávam nového autora, uvidíme... Každopádne som veľmi rada, že aj na teba kniha spravila dojem a verím, že sa pustíš aj do ďalších dielov. Tvoje foto ma lákajú na tretí diel tejto série: Dievča, ktoré sa hralo s ohňom. Naozaj veľmi vydarené foto a aj recenzia :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také krimi zrovna neholduji (dřív jsme přečetla snad jen Volání kukačky), ale tohle byla opravdu trefa do černého :)
      Moc Ti děkuji za slova pochvaly. Vždy mě potěší, když se někomu zalíbí třeba konkrétně fotky, protože se je snažím sladit s tématem knihy :)
      Doufám, že se do čtvrtého dílu nakonec pustíš a bude se Ti líbit. Podle ohlasů, které jsem zatím slyšela nebo četla to není vůbec špatné pokračování :)

      Vymazat