úterý 1. března 2016

Zapomenutá zahrada

Autor: Kate Morton
Nakladatelství: Ikar

Vydání v ČR: 2011
Překlad: Hana Krejčí

Počet stran: 512

Anotace

Nell O'Connorová se večer v den svých jedenadvacátých narozenin od otce dozví, že není jeho pravá dcera. Avšak až po desetiletích se rozhodne vypátrat pravdu. A ta ji dovede do Cornwallu, do opuštěného domku vedle sídla Blackhurst, kde kdysi žila šlechtická rodina Mountrachetů. Poutavý román do sebe vplete i příběh Nelliny vnučky Cassandry a osud záhadného děvčátka, zanechaného na březích Austrálie v předvečer světové války


Člověk je definován výchovou. Mnozí ale tvrdí, že původ a geny jsou také důležité. Může odhalení minulosti zcela změnit osobnost člověka? Je možné, aby přehodnotil svá dosavadní rozhodnutí a vzepřel se zaběhnutým pravidlům?
Být sirotkem znamenalo na počátku minulého století to samé, co dnes - nemáte rodiče, je vám smutno a vše je komplikované. Je jedno, jestli vás rodiče opustí dobrovolně nebo ne, svět se prostě obrátí naruby. Pokud však máte kolem sebe ostatní příbuzné, je možné tuhle ztrátu alespoň trochu zmírnit. Vyplnit místo ve svém nitru něčím jiným, někým jiným.
Cassandra žije v Austrálii celý svůj život, stejně jako její babička Nell. Obchod se starožitnostmi je jejich společnou radostí, přitom ani jedna neví proč. Nikdo však nežije věčně a tak se musí Cassandra se svou babičkou rozloučit jednou provždy. Celá záležitost probíhá poklidně a vše se vrací do běžného chodu dní, jen bez Nell. Pak se ale objeví Nelliina závěť. A v ní není obsažen jen majetek v Austrálii, ale také dům ve Velké Británii. První záhadou je, kdy byla Nell pryč z Austrálie a proč o tom Cassandře nikdy neřekla? Další nejasností je proč ten dům vlastně Nell koupila? A co to je za ozvěny minulosti, které se pomalu vynořují z mlhy zapomnění?
Každá rodina má své tajemství. Některé jich mají dokonce několik. A co se stane, když se jedno z nich dostane na povrch? Může to změnit život všech, anebo to nikoho nebude zajímat, protože je to vlastně dávná historie, která se jich netýká?


Pokud vás fascinují spletence lidských (rodinných) vztahů a ještě ke všemu rádi přicházíte na kloub záhadám, je Zapomenutá zahrada právě pro vás. Tři generace žen vypráví svůj příběh. Tři rozdílné, ale přesto v mnohém stejné hrdinky vás zavedou do temných koutů rodinné historie na pobřeží Cornwallu, ale také vyprahlé Austrálie.
Máte bujnou fantazii a vypravěčova slova vám v hlavě kreslí téměř skutečné obrazy? Příběh který čtete vám obvykle ožívá v hlavě až s neuvěřitelnou přesností, s propracovanými detaily? Rádi vytváříte hypotézy a necháváte se unášet "zaručenou" pravdou, kterou zcela jistě najdete na dalších stránkách? 

Pouhé jedno ano jako odpověď na některou z předchozích otázek vás nutí sáhnout po této knize. Bude to přesně ta pravá pro vaše poklidné odpoledne a zrak od ní neodtrhnete ani pozdě v noci. Neustálé zvraty a smutná rozuzlení vám totiž nedají spát. Díky kouzelným popisům a ladnému jazyku celé knihy nebude chtít opustit ten svět, svět Zapomenuté zahrady.

Sečteno podtrženo - mé hodnocení:

4 komentáře:

  1. Knížku jsem si objednala před pár dny :) Moc pěkná recenze a nádherný medailonek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! :) Doufám, že se Ti také bude líbit a přečteš ji s radostí :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, od autorky jsem ještě nic nečetla, ale zní to zajímavě :) A vzhled se povedl, taky budu muset změnit kabátek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížka mě opravdu mile překvapila, jsem zvědavá na autorčina další díla :) Děkuji Baru! Jsem zvědavá jak bude vypadat nová podoba "nekousavého knižního království" :)

      Vymazat