sobota 12. března 2016

Jeden pohovor, druhý pohovor...Aneb když motivace ubývá

Pamatujete si jak jsem na začátku ledna psala o šanci utkat se v pohovorovém klání o místo snů?Můžete si to připomenout tady. Byla jsem odhodlaná do toho jít naplno. Věci se ale nevyvinuly tak, jak jsem si přála. Pohovor se nekonal. Nějakou dobu bylo ticho po pěšině a po pár týdnech mi přišel email s tím, že mi bohužel musí oznámit, že už našli ideálního kandidáta na danou pozici.


"Vidíš? Nejsi pro to dost dobrá. Všechna ta snaha a natěšení přišla vniveč. Zase se uklidni a žij svůj život plný nesplnitelných snů"




Ne, můj mozek tohle podceňování odmítal přijmout. Nehodlám se svého snu vzdát. Odepsat tak snadno něco, v čem vidím budoucnost? Tak to teda ne. To bych nebyla já, abych se do té představy nezakousla a nenašla jinou cestu.


Není třeba se svých snů vzdávat - někdy je stačí jen trochu poupravit.



Podívala jsme se na svou situaci realisticky. Bylo přece jasné, že jako student bez praxe jsem na tom se šancemi bledě. Ale mám odhodlání. A chuť. Zajímá mě tohle téma? Zvučné ano je jasnou odpovědí. Pak není nic jednoduššího než najít jinou cestu, jak se věnovat tomu, po čem toužím. Cestu jsem našla a měla jsem i potřebné štěstí. Sice mi nenabídli práci a ani jsem se nezúčastnila pohovoru, ale i tak je můj nápad zaujal a rozhodli se mě podpořit. A v čem přesně? No, výběr tématu bakalářské práce se najednou stal jednoduchou věcí, stejně jako výběr firmy, která mi pomůže s praktickou částí. Že vám to nedává smysl? Ráda vám to vysvětlím.
Musela jsem si  vybrat téma bakalářské práce, kterou budu odevzdávat za rok. A psát o tom, co vás baví a zajímá je nejlepší možnou volbou. Téma přesně odpovídá tomu, čím se zabývá firma, kde jsem toužila pracovat. Požádala jsem je, zda by byli ochotní a našli by si pár chvil aby mi pomohli s praktickou částí bakalářky. A světe div se, oni byli pro. Celý koncept toho, jak toto téma hodlám pojmout se jim líbil a dokonce už mám za sebou několik schůzek na kterých jsme vše probrali.



Sice to není totéž, ale ve výsledku je to vlastně ještě lepší.



A ten druhý pohovor? Další situace ve stylu výhra nebo propad. Měsíční studijní program v Americe. Léto s lidmi z celého světa, vzdělávání ale také zábava. Snový program, na který vyšle naše univerzita 2 studující. Ideální načasování, perfektní obsah - nešlo odolat. 
Motivační dopis byl opět otázkou několika minut. Následovaly dlouhé chvíle upravování, ale ty ho už jen šperkovaly. Základ tam byl.
A pak přišla pozvánka k pohovoru. Šance byly 1:10. Devět dalších adeptů se sešlo a všichni jsme se navzájem povzbuzovali. Poučená z předešlých zkušeností jsem si věřila. Však ono to dobře dopadne. Proč by to nemělo vyjít? 


Vešla jsem do té místnosti odhodlaná všem ukázat jak jsem skvělá. Rozhodnutá nic nevzdat a rvát se do poslední chvíle.



Několikadenní čekání na výsledky bylo úporné. Nervy se napínaly do neskutečných délek. Tep se zrychloval při každém přihlášení do emailové schránky. A pak přišel ten email. Mezi vybranými nebylo moje jméno. Uff, no to je tedy...ehm. Páni!...
Tak skvělé by to bylo. Ale nebude. Že já se na to nevykašlu?! Už se mi do ničeho vůbec, opravdu vůbec nechce.
Ale i z toho bodavého pocitu odmítnutí se může zrodit něco dobrého. Došlo mi totiž, že díky tomu si konečně užiju opravdové léto. Příjemné nicnedělání, možnost dělat co mě opravdu baví. Můj program nebude pevně daný a je jen na mě, jak ten čas využiju. Konečně budu mít chvíli sama pro sebe. Budu moct jet kam chci, kdy chci. Nebudu se muset podřizovat něčemu danému. Mám před sebou čas a prostor a je jen na mě, jak ho využiji.


Prozření - to je to, co mi nepovedené momenty přinesly. Zjistila jsem totiž, že občas je fajn, když něco nevyjde. Potom totiž může přijít ještě něco lepšího!




Perte se o každou šanci, ale když to nevyjde, nezoufejte - přijde něco báječného, to mi věřte :)
Vaše B.

4 komentáře:

  1. Taky se vždycky po neúspěchu uklidňuju tím, že to tak prostě mělo být aněkde snad čeká něco lepšího - a víš co? Většinou to tak fakt je :)

    Ale i tak budu držet palce u dalšího pohovoru!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti děkuji :) Věci se opravdu dějí z nějakého důvodu a jen musíme počkat, až se to ukáže. Jsem ráda, že se i Tobě většina nepěkných věcí obrátí v ty dobré. Přeji Ti, aby to tak bylo i nadále! :)

      Vymazat
    2. Přesně tak, někde čeká ta správná nabídka a proto ti tyhle nevychází! Držím palce, ať se brzy něco moc dobrého zadaří! :)

      Vymazat