úterý 15. prosince 2015

Dublin in 2 days #letterBtravel 2. díl

Po třech dnech chození po skotských městech jsou mé nohy vděčné za klid a pohodu, kterou jim skýtá domov. Zjišťuji, že jsem opravdu hoooodně pozadu s psaním článků. Měla bych se do toho vrhnout po hlavě. Co třeba článek každý druhý den v tomto týdnu, počínaje dneškem? To zní jako výzva, která by se možná dala zvládnout. No uvidíme...
Ale teď zpátky do Dublinu. Další várka fotek je tu!


DEN DRUHÝ


Noc a následné probuzení byly až překvapivě bezproblémové. Ubytovaní jsme byli v hostelu Generator, který je jednou z "poboček" sítě hostelů. Za sebe můžu toto ubytování jedině doporučit. Pokoj byl čistý, učelný a za rozumnou cenu. Večer byla také možnost poslechnout si živou hudbu přímo v hostelové restauraci/baru. A to opravdu stálo za to - místní zpěvák vytvořil báječnou atmosféru a jeho zpěv byl přímo uhrančivý.




Po probuzení následovala honba za vydatnou a chutnou snídaní. Naše skupinka byla vcelku náročná a proto jsem notnou chvíli brouzdali uličkami Dublinu, než jsme se definitivně rozhodli pro Mochaland Cafe, kde jsem neodolala tradiční porridge s banánem, medem a horou rozinek. A k tomu nesmělo chybět Chai latte. Bez něj by to prostě nešlo.




S plnými bříšky jsme se vydali směr přístav. A vzali jsme to po nábřeží řeky Liffey, která rozděluje Dublin na dvě části. Pokud budete mít to štěstí, že vám bude v Dublinu svítit slunce, vydejte se právě touto ulicí. Blízkost řeky, ve které se odráží sluneční svit je perfektním doprovodem při objevování města.


V Dublinu nebudete mít nouzi o kulturní vsuvky. Na každém kroku můžete narazit na zajímavou budovu (ať už historickou nebo moderní) a na různorodé sochy a památníky.
Famine je památníkem připomínajícím všechny lidi, kteří byli nuceni opustit Irsko kvůli hladomoru v 19. století. Sochy, které vytvořil Norma Smurfit, znázorňují strádající irský lid. Materiál a způsob, jakým jsou vytvořeny nahání mráz po zádech. Je to sousoší, které ve vás vyvolá mnoho pocitů. A které vás donutí zamyslet se na tím, jak bychom měli být šťastní, že žijeme v době blahobytu.





Samuel Beckett Bridge je novodobou dominantou města, kterou objevíte pokud se vydáte směrem k přístavu. Pět let starý most je dílem architekta Santiaga Calatravy, který navrhl bezpočet moderních staveb po celém světě (například v Seville, Valencii, Zurichu či Torontu).










Jeden by nevěřil jak při brouzdání ulicemi vyhládne. Po několika hodinách byl vyhlášen hon na další jídlo. Tentokrát oběd. A jelikož jsme chtěli zkusit něco tradičního (když už jsme v tom Irsku!), zavítali jsme do tradiční irské restaurace Old Mill,ve čtvrti Temple Bar, co by kamenem dohodil právě od známého Temple baru (kde jsme byli předešlý den, viz článek).
A co dobrého jsem si dala? Jak by řekl český klasik - guláš s bramborovu kaší. A v podstatě to něco na způsob guláše bylo. Kořenová zelenina, brambory, vařené hovězí maso a to vše v omáčce s vínem a Guinessem. Měla jsem co dělat, abych to do sebe našťouchla, ale bylo to tak dobré, že jsem nehodlala na talíři nechat ani drobeček, ani kapičku. Uff, povedlo se. 
Jedno z nejlepších jídel, které jsem kdy ochutnala. Takže s chutí do něj, pokud se rozhodnete pro Old Mill!




Spokojení a unavení z toho všeho jídla jsme se usadili na lavičkách podél řeky a rozjímali. Jeden z nejmagičtějších momentů nastal, když pán na vedlejší lavičce začal zpívat tradiční irské písně. Zavřela jsem oči a jediné co jsem vnímala byly sluneční paprsky, které mě lechtaly po obličeji a hlas toho postaršího irského pána.
Možná to byla meditace, možná jen únava z jídla doplněná příjemným teplem ze slunce.. Každopádně jsem po dlouhé době nechala plavat všechny starosti pryč a jen si užívala ten přítomný okamžik. Ten moment dokonalosti. V Dublinu...

Ale nic netrvá věčně  proto jsme i my museli hnout kostrou, abychom nezmokli. Zničehonic se přihnaly mraky a od té chvíle už jen a jen pršelo. A když venku prší a vlhký vzduch vám vleze pod všechny vrstvy oblečení a studí, je nejlepším lékem teplá káva. A já si zvolila staré dobré Pumpkin Spiced Latte ze Starbucks. Každý o něm básní, tak jsem ho musela také vyzkoušet.
Zamrzelo mě, že jsem nedostala ten hezký podzimní kelímek, ale což. Hlavní je, jak to kafe chutná, že? A tohle bylo dobré. Sice za docela nehoráznou sumu, ale dobré. A protože to byla ta největší varianta kelímku, byla to vlastně i večeře. Tolik hutného kafe najednou člověka zasytí. Vážně jo!



No a pak? Pak už jsme jen nasedli na autobus a vydali se na 45 minut dlouho jízdu směr letiště. Chvilka čekání na letišti a pak hodinový let "domů" do Británie.
Hodina je krátká doba, ale když vedle vás sedí upovídaná slečna, která vám stihne vyložit celou rodinnou historii včetně všech zajímavostí a vztahových kotrmelců, zjistíte, že hodina je někdy vlastně docela dlouhý úsek dne :D

A tak skočily naše dva dny v Republic of Ireland. Jeden víkend jistě nestačí na důkladné prozkoumání hlavního města. Ale proto, aby si člověk udělal hrubou představu, zda se tam chce ještě někdy vrátit, to rozhodně stačí.
A já teď vím, že tohle byla sice má první, ale zcela určitě ne poslední návštěva Irska, ani samotného Dublinu.

Jaké město, místo anebo stát vás okouzlilo během krátké chvíle a víte, že se tam jednou vrátíte? A kde se vám tak strašně moc nelíbilo, že jste rovnou zavrhli myšlenku vydat se tam znovu?

Mějte se krásně a užívejte si i obyčejných chvil ve vašem životě.

Vaše B.

Žádné komentáře:

Okomentovat