úterý 30. června 2015

Série LUXUS

Opulentní večírky, pohádkové rezidence vážených rodin, ale také počínající ropné šílenství v Kalifornii a kruté osobní zrady, stejně jako veřejné zostuzení a zbrklý vstup do světa smetánky. A to vše korunované zcela nečekaným koncem, který až do poslední stránky odolává všem očekáváním a neprozradí nic dříve, než v tu pravou chvíli.









Není zvláštností, že člověk je tvor zvědavý. A co ukojí zvědavost a touhu po poznání toho, jak žijí ostatní? Facebook, v dnešní době jistě ano. Ale pokud chceme vědět, jak vypadal život na počátku minulého století, nemůžeme se spolehnout na žádný Facebookový profil. Musíme zapátrat jinde. Můžeme jít do archivů, sledovat dokumenty anebo se vrhnout do světa knih. Série Luxus je smyšleným příběhem, který nás zavede mezi Newyorskou smetánku a nechá nás nahlédnout do radostí a strastí několika vyvolených právě z tohoto období.
Vážené rodiny, které pamatují  několik posledních desetiletí ve "Velkém Jablku" se potkávají s nově příchozími klany, které se na vrchol vyšvihly hlavně díky neúnavné podnikatelské činnosti hlav těchto rodin. Společnost se pomalu přetváří a zvyká si na nové poměry ve svém starém světě. Jednou z nejváženějších rodin jsou Hollandovi. Tato rodina žije v domě č. 17 již mnoho let, ale běh jejich všedních dní se začne měnit když zemře pan Holland, živitel a hlava rodiny. Zůstala po něm manželka, dvě dcery na vdávání, služebnictvo a spousta dluhů. To přinutí paní Hollandovou jednat - dcery by se měly dobře vdát a zajistit tak důstojné a finančně zajištěné pokračování rodu.
Naproti tomu Hayesovi jsou relativně nově příchozí rodinou do tohoto zaběhlého systému. Jejich dcera se zdát být nevděčnou a rozmazlenou dívkou, ale když máte přemíru peněz a dostatečné finanční prostředky, lidé vás do svých kruhů nakonec stejně přijmou.
Po slávě lačnící patriarcha rodu Schoonmakerových zamotá nejednu hlavu, hlavně však zasahuje do soukromého života svých blízkých a to může vést k pořádným nedorozuměním a ještě větším problémům.
A co všichni okolo? Všichni ti sloužící, večírkoví soukmenovci a lidé z různých vrstev společnosti? Jak oni mohou zasáhnout do života několika vyvolených? Věřte tomu nebo ne - velice. Jedna informace, jedna neuvážená věta může změnit směr života desítek lidí...
Několikrát omílané připodobňování těchto knih k seriálu (potažmo knihám) Gossip Girl je jistě na místě. Při zběžném náhledu na tento příběh vidíme, že základní odlišností je pouze jiný časový úsek. Jinak je vše velice podobné - místo, společenská vrstva a vztahy v této, nám na hony vzdálené, společnosti. Ale pokud se podíváme zblízka, můžeme najít i inspiraci v dílech například Jane Austenové. 
Hlavní myšlenkou těchto čtyř knih jsou vztahy. Jakékoli vztahy, které nás napadnou. Doplněné ctižádostí, úhybnými manévry, tajemstvím, spojenectvím, nenávistí, nádhernými róbami, leskem bohatství, cestou za neznámem a touhou udržet se na vrcholu.


Mou oblíbenou částí je bezesporu závěr této série. Nečekané vyústění dějové linky, která se odehrávala i mimo New York bylo nejlepším možným závěrem. Poslední kapitoly mě mile překvapily a ještě zvýšily mé nadšení z těchto knih. Nedostane se nám totiž ulepeného přeslazeného happyendu. Místo toho můžeme vidět ponaučení, důkladné zvážení a správné rozhodnutí, které se dá překvapivě považovat za inspiraci i do dnešních dní. Počátek 20. století a dnešní doba jsou si totiž v mnohém podobné.




Sečteno podtrženo - mé hodnocení celé série:

8 komentářů:

  1. Séria má podľa mňa dokonalé obálky. Dlhšie uvažujem, že si zaobstarám prvý diel, vyzerá to dobre :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě stojí za přečtení - a možná by šli sehnat i levněji třeba i na bazaru, přeci jen to už není horká novinka :) ...Obálky jsou opravdu překrásné! Mít možnost obléknout si takové šaty, tak jsem v sedmém nebi :)

      Vymazat
  2. Už ty obálky jsou velice lákavé, v knihovně jsem viděla druhý díl na ten první stojím frontu
    Moc se těším až si serii přečtu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se Ti bude série líbit :) Abych řekla pravdu - obálky byly to první, co mě zaujalo a proč jsem po knihách v obchodě vlastně sáhla. Svůj účel splnily skvěle :D

      Vymazat
  3. Tie obálky sú nádherné! :3 Práve rozmýšľam nad zakúpením prvého dielu, ale dosť sa mi to podobá na Gossip Girl, takže neviem....Ale tie obálky ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anebo se zkus podívat u vás v knihovně, jestli třeba nemají první díl, abys mohla zkusit, jak se ti bude série číst a jestli se nepodobá GG až příliš :) ... Tak tak, obálky jsou dechberoucí :)

      Vymazat
  4. Dokonalé obálky :) Já jsem kdysi dávno četla první díl a nevím proč, ale moc se mi nelíbil. Možná, že si to zkusím přečíst znova, pokud to najdu u nás v knihovně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je možné, že se Ti třeba nebude líbit ... Ale doufám, že ano! :) Držím palce, aby v knihovně byla :)

      Vymazat