neděle 3. května 2015

Eragon

Autor: Christopher Paolini
Série: Odkaz Dračích jezdců
Díl: první
Nakladatelství: Fragment
Vydání v ČR: 2004
Překlad: Olga Machútová

Počet stran: 477


Anotace

Jeden chlapec, jeden drak, svět dobrodružství. Fantasy bestseller Eragon z pera patnáctiletého Christophera Paoliniho, který nadchl miliony čtenářů po celém světě. Vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě - Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou... První díl tetralogie Odkaz Dračích jezdců.(čerpáno z fragment.cz)


Děj

Mladá žena uhání lesem na svém koni, má za úkol převézt vzácný náklad do bezpečí. Ale to jí Stín nesmí dovolit. Musí už konečně získat to, co bylo kdysi jeho pánovi ukradeno. A teď to má na dosah ruky. Mezi ním a splněním tohoto úkolu stojí již jen ona, ta mladá žena, kterou má v plánu zničit....
Eragon vždy počítal s tím, že celý život prožije na farmě stejně jako jeho strýc, u kterého žil. Nikdy by ho ani ve snu nenapadlo, že se může stát něco, co ho od této vyhlídky odvede. Ale ono se to něco stalo. Při lovu v Dračích horách totiž objevil podivný kámen, ze kterého se vyklubal jeho budoucí osud. Vyklubala se z něj dračice, která společně s Eragonem, novým Dračím jezdcem, stojí v čele nadějí na radikální změnu v království, kterému vládne Galbatorix.
Dračí jezdci byli kdysi dávno nedílnou součástí celé země. Moc a vlastní prospěch je však postavil na pokraj vyhubení. Posledním Jezdcem je právě král Galbatorix, který terorizuje své poddané a všechny, kteří se mu postaví na sebemenší odpor. Až doteď nebyl nikdo další, kdo by se mohl nazývat Dračím jezdcem, do té doby, než se Eragon setkal se Safirou.
Nic však není jednoduché jako mávnutím kouzelného proutku. Být Jezdcem totiž znamená mít neuvěřitelnou sílu a moc, ale také potřebu všechny své dovednosti zlepšovat a objevovat nové. A s tímto úkolem Eragonovi pomůže Brom, vesnický vypravěč o dracích a dobách dávno minulých. Není však možné trénovat a zdokonalovat se v Eragonově rodném kraji, nepřátelská vojska jsou jim v patách a tak musí Eragon, Brom a Safira utíkat před hrozícím nebezpečím, které již zabilo Eragonova strýce.

Tato cesta je náročná a dlouhá. Trvá několik měsíců a přináší mnohé problémy, zrady a obrovské ztráty ale také vidinu naděje a nové spojence. Ještě není vše ztraceno. Pokud se podaří porazit ra'zaky, urgaly a spojit se s Vardeny, je možné porazit tyrana a vraha v jedné osobě - Galbatorixe. A obrátit tak osud celé Alagaësie k lepším zítřkům.



Hodnocení

Eragon mi ležel na poličce docela dlouho. Kdysi jsem v kině viděla film a od té doby jsem věděla, že si chci jednou přečíst také knihu. A teď přišla ta chvíle. Fantasy kniha, ve které se objevují draci a udatní bojovníci zní jako slibný způsob trávení času. A pravdou je, že nezklamala.
Jak už to tak bývá u tohoto typu knih, známe kladné hrdiny, záporáky a většinou se vše odehrává před, při nebo po náročném putování rozlehlou krajinou, která je plná nástrah pro obě strany. Přesně tak je tomu i v tomto případě.
Nápad Dračích jezdců se mi velice líbí. Propojení lidské a zvířecí síly na takové úrovni není zcela obvyklým námětem. Dalo by se říct, že se celý příběh točí kolem pomsty za všechny ústrky a bezpráví, které se za poslední desítky nebo stovky let staly. A do celého příběhu zasahují nejen lidé a draci, ale také početná skupina dalších tvorů. To jistě zvyšuje atraktivitu celého příběhu. A různorodá krajina je ve fantasy žánru neodmyslitelnou kulisou celého zapeklitého děje.
Bezprostředně po dočtení Eragonova příběhu jsem byla nadšená. Jedná se přesně o ten typ knihy, kterou jen tak neodložíte. Ano, i tady se najdou chvíle, kdy mají vaše nervy přestávku, ale pak přijdou chvíle, kdy se natáhnout jak kšandy a vy se nedokážete přestat těšit na další a další odstavec. Bohužel za nějakou dobu jsem se, jako vždy po dočtení knihy, podívala na názory na Eragona na Databázi knih. A musím říct, že mě to v mém celkovém hodnocení trochu ovlivnilo. Nevím jestli je to dobře nebo ne, ale ráda připouštím do své hlavy i názory ostatních a pokud jsou alespoň trochu opodstatněné, beru je na vědomí. To se stalo i v případě Odkazu Dračích jezdců. Nebudu zde dopodrobna líčit jak někteří sepsuli toto dílo velice mladého autora. Musím však zmínit fakt, že některé části příběhu nejsou zcela originální. S čím se ale neztotožňuji je tvrzení, že Eragon je "obšlehlý" Tolkien s prvky dalších fantasy autorů. Nejsem expertem ve fantasy žánru, mám však za to, že v dnešní době, při tom obrovském kvantu knih, které již byly napsány, se nikdo, ani sebelepší autor, nevyvaruje jisté podobnosti s jiným, již napsaným, příběhem. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale hledat sebemenší podobnost s vaší milovanou knihou je docela nefér vůči novým, právě začínajícím autorům, kteří jsou ovlivněni četbou a dříve vyřknutými příběhy. A názor na to, že autor je synem vydavatelů, si už prosím udělejte sami.

Rozhodně Eragona doporučuji. Je však třeba počítat s tím, že jestli jste ve fantasy zběhlí a máte za sebou taková veledíla jako jsou například Hra o trůny, Pán prstenů a podobné, tak budete možná lehce zklamáni. Nezavrhujte však první díl z této zatím zajímavě vypadající série.




 Sečteno podtrženo - mé hodnocení:









4 komentáře:

  1. Eragona bych si ráda přečetla, ale teď nemám náladu na tlusté bychle. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak hned jak bude záchvěv chuti, šup do toho :D Je vážně skvělý :)

      Vymazat
  2. Souhlasím, jen odflákl ten posední díl, takhle by zemřít neměl :/ ale jinak krásně sepsaná kniha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příště prosím bacha na spoilery, ještě jsem nečetla všechny díly

      Vymazat