sobota 11. dubna 2015

Já a pan Darcy

Autor: Alexandra Potter
Nakladatelství: Agentura Kristián, s.r.o.
Vydání v ČR: 2012
Překlad: Dagmar Brejlová

Počet stran: 318


Anotace

Po sérii katastrofálních vztahů se Emily rozhodla odpočinout si od všech „dnešních“ mužů. Věnovat se chvíli sama sobě, dát si skleničku vína a strávit zas nějaký čas četbou milovaného románu Pýcha a předsudek.
Vrátit se do časů pana Darcyho, kdy muži byli oddaní, čestní a elegantní.
Když ji nejlepší kamarádka pozve na týdenní dovolenou do Mexika, přetékající margaritou a exotickými milenci, Emily dá přednost výletu do míst, kde žila Jane Austenová. V autobuse plném penzistů je jasné, že tady muže svých snů nepotká. Slibně nevypadá ani mizerně naladěný novinář, nedobrovolně vyslaný napsat článek, proč byl pan Darcy zvolen „NEJ“ mužem všech dob. Když Emily vstoupí do pokoje tváří v tvář samotnému panu Darcymu, všechny holčičí sny se náhle začnou plnit...




Děj

Emily pracuje v knihkupectví a miluje svět Pýchy a předsudku. Není proto žádným překvapením, že jejím vysněným mužem je pan Darcy. Ale Emily má za sebou nespočet nevydařených schůzek a proto rezignuje na další. A jak strávit Vánoce, když jste sama, rodiče Vánoce neslaví a vaše kamarádka vás láká na týdenní párty v Mexiku, na kterou nechcete jet ani za hrnec plný zlata? Najdete si něco podle svého gusta. A přeně to udělala také Emily - našla nabídku na zájezd po stopách Jane Austenové.
Zájezd je plný dam, které jsou v již značně pokročilém věku a spolu s nimi dělá Emily společnost na několikadenní cestě také britský novinář Spike. Tento nepříjemný spolucestující rozhodně není obdivovatelem pana Darcyho, ale dostal za úkol napsat o něm článek a proto se  na tuto cestu vydal. Už od prvního okamžiku je jasné, že tohle bude pár docela dost náročných dní...
Je možné aby si to Emily vůbec užila? Důchodkyně, protivný novinář, cizí země a anglické jídlo ... Co by se muselo stát, aby to celé nebyl jeden velký propadák? A existuje nějaká šance, že by se ten slavný příběh ze stránek knih mohl promítnout do přítomnosti?




Hodnocení

Když si přečtete recenze a názory na tuto knihu, tak zjistíte, že se jedněm líbí a druzí ji nenávidí nebo k ní minimálně nenašli kladný vztah. Musím se přiznat, že patřím spíše k té druhé skupině čtenářů této knihy. Pýchu a předsudek mám velice ráda a proto jsem značně háklivá na cokoli, co se tohoto mistrovského díla nějak dotkne. A dle mého názoru Já a pan Darcy není zrovna nejlepším příkladem jak postavit děj jedné knihy na odkazech na knihu druhou. A co tím vlastně myslím? Toto knižní dílo Alexandry Potter je vlastně obšlehnutá Pýcha a předsudek, kterou autorka umístila do dnešní doby a jako jediná přidaná hodnota se jeví přítomnost nadpřirozena. Nemám nic proti nadpřirozeným a na první pohled nepochopitelným jevům, ale co je moc to je moc. Občas jsme si připadala, že čtu nějakou "fantasmagorii" (omlouvám se za použití tak expresivního výrazu, ale přesnější slovo neznám). Hlavní hrdinka se jevila zhruba 4/5 příběhu jako hloupá a slepá. Očividné podobnosti s dílem Jane Austenové si nevšimla, ikdyž byla do očí bijící. Až ke konci ji něco osvítilo a ona se vzpamatovala. Postava průvodkyně je asi příběh sám o sobě, na mne to už byla opravdu silná káva.
Jako jedno z mála pozitiv proto hodnotím to, že si z toho příběhu můžeme odnést ponaučení ve smyslu - staří lidé rozhodně nejsou nudní a na obtíž! Naopak, měli bychom si jich vážit a ctít je.
Samotné čtení této třísetstránkové knihy ubíhalo rychle, ale už během prvních pár kapitol víte jak to dopadne, takže je to spíš o tom donutit se to dočíst. Ale pokud se pro dočtení rozhodnete, utíká to docela rychle. Příběh Emily totiž není náročný na pochopení a knihou doslova proletíte.
Možná je můj názor pro některé až příliš silný, ale ať se snažím sebevíc, nacházím stále víc mínusů než plusů. A za sebe, jako milovníka Pýchy a předsudku, tuto knihu nijak zvlášť nedoporučuji. Pokud se do ní pustíte neznalí veledíla Jane Austenové, asi se vám bude kniha velice líbit, pokud však znáte originál, budete se nejspíš trápit. 





 Sečteno podtrženo - mé hodnocení:









6 komentářů:

  1. Jen vidím tu obálku, ani bych na to nesáhla. :-D Knihy Jane Austen naprosto miluju a tohle je teda silné kafe..
    Recenze super. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Dostala jsem ji jako dárek, tak jsem se nakonec odhodlala, že to zkusím. Ale asi budu muset doma dávat seznamy knih, které opravdu chci, aby už k podobným nepovedeným nákupům nedošlo :D

      Vymazat
  2. Doporučuju kouknout na filmový Austenland, skvěle se u toho pobavíš. :) Na Já a pan Darcy se zatím nechystám, na to je pro mě příliš rozporuplná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za doporučení :) Něco málo jsem o tom filmu slyšela, tak se na něj snad brzy podívám :)

      Vymazat
  3. Kniha mi přijde již od prvního pohledu přeslazená a plná lásky. Možná už proto vím, že si ji zřejmě nepřečtu. Ale díky za tvůj názor :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že sis recenzi přečetla, ačkoli se na tuto knihu v brzké době nechystáš. Dělá mi to radost, že vím, že jsou recenze opravdu čtené :)

      Vymazat