úterý 17. března 2015

Trocha jarního nadšení a videa

Znáte ten pocit kdy se vrátíte k něčemu co vás bavilo a nedokážete pochopit proč jste s tím přestali? Ten pocit, kdy se nedokážete zbavit úsměvu, protože jste zase ve svém živlu? A je úplně jedno, jestli jste v tom přeborník na světové úrovni nebo začátečník, který se v dané věci teprve rozkoukává....


Tak přesně nějak takhle vnímám natáčení videí. Sice se vám to může zdát divné. Možná nepochopíte co je tak úžasného na natáčení vlastních myšlenkových pochodů a ještě ke všemu o knihách. Ale to už je na vás. Já to tak totiž nevnímám. Není to pro mne pouze mluveným slovem shrnutý "můj knižní svět". Beru to jako jednu z nejlepších cest, jak se vyjádřit. Ano, možná to z kvality mých videí tak nevypadá, ale víte co? Každý nějak začínal. Nikdo si nestoupl před kameru a nebyl hned dokonalý. Chce to cvik, trénink, spoustu času a hlavně chuti. Toho posledního mám dost a na tom zbytku budu ještě muset zapracovat. Ale všechno přijde. Má to svůj čas.

Asi si říkáte "Probůh, v čem a jak se chce zlepšovat, jsou to přeci knižní videa, vezmu knížku a mluvím." Svým způsobem to tak je. Ale také není. Jak jsem sama zjistila, chce to daleko víc práce ještě dřív. Člověk si musí utřídit myšlenky, promyslet si co vlastně a jak to chce říct, jak dát správně kameru, jak si zařídit klid na točení... and so on. Věřte nebo ne, dost podstatně to pak zjednoduší stříhání a konečné úpravy. A právě na tom mě čeká asi nejvíc práce. Nechci si psát scénář, ale chci mít jasnější představu co do objektivu budu vlastně za pár sekund říkat. Improvizace je sice skvělá, ale když je jí příliš, tak spíš leze na nervy. (Občas rostu z toho, co to ze mě zase vypadlo za úžasný blábol :D)

A pak je tu samotné stříhání a další dodělávání videa. S povzdechem musím přiznat, že stará dobrá klasika v podobě Windows Movie Makeru mi už nestačí.Chci se zlepšovat, mít videa propracovanější a tento program mě v tom nepodporuje. Bohužel. A proto stojím před rozhodnutím co dál? Abych řekla pravdu, na tomto poli jsem ztracená. A proto bych chtěla poprosit vás všechny o doporučení. Máte nějaký tip na program na úpravu videí, který poskytuje dostatek prostoru na "vyblbnutí", ale přesto je relativně jednoduchý na ovládání, intuitivní? V čem tvoříte vy, ať už jde o knižní videa nebo sestřihy z rodinné dovolené?...

Tak, to bychom měli základní předpoklady pro videa - foťák/kamera, program a dostatečná příprava. Ale to rozhodně není vše! Jedním z nejdůležitějších faktorů jsou nápady. Ano, nápady na zajímavá témata, způsoby jak je zrealizovat, předat dál. To je možná dokonce to gró. A já mám chuť zabrousit i mimo knížky. Do dnešního reálného světa. Už jste o tom mohli slyšet nebo spíš číst několikrát, ale ta technika mě prostě brzdí. Až vyřeším programovou stránku věci, budu moct řešit i tu foťákovou. Pomalu totiž přichází čas na nákup nového lepšího broučka... Ale o tom zase někdy jindy :)


Jeden posel jara z minulého týdne

Možná za to všechno může blížící se jaro, možná jen dobrá nálada. Rozhodně je ale ten správný čas dělat věci, které nás baví. Co baví vás? Při čem se usmíváte od ucha k uchu? Co ve vás zanechává dobrý pocit? Pojďme se inspirovat navzájem! :)



2 komentáře:

  1. Úplně tě chápu, já jsem sice nikdy videa netočila a ani asi točit nebudu (to prostě není pro mě, strašně se stydím), ale strašně mě baví fotografovat i když teprve začínám, ale jak si říkala každý má nějaký začátek. Závěrem chci říct, že to byl super článek a ráda jsem si jej přečetla :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvé fotky se mi moc líbí (hlavně fotky Tvých obrázků a kreseb :) ) a rozhodně nejsi v jejich pořizování začátečník :) Děkuji moc za pochvalu ;)

      Vymazat