úterý 24. března 2015

Girl Online

Autor: Zoe Sugg
Nakladatelství: Penguin Books
Vydání v ČR: květen 2015
Počet stran: 346


Anotace

Penny has a secret.

Under the alias Girl Online, Penny blogs her hidden feelings about friendship, boys, her crazy family and the panic attacks that have begun to take over her life. When things go from bad to worse, her family whisks her away to New York, where she meets Noah: a gorgeous, guitar-strumming American. Suddenly Penny is falling in love - and capturing every moment of it on her blog.

But Noah has a secret too. One that threatens to ruin Penny´s cover - and her closest friendship - forever.





Děj

Penny je patnáctiletá dospívající dívka z Brightonu. Jako většina lidí v tomto věku, i Penny bojuje s občasnými záchvěvy hrůzy, které doprovází její, ne vždy povedené, vystupování před okolím. Stejně jako my všichni v reálném životě i Penny prožívá trapasy a přešlapy. Ale někdy je to horší, mnohem horší. Objevily se u ní totiž panické záchvaty, se kterými si neví rady. Pro mladou dívku, která teprve hledá sama sebe je toho opravdu hodně. Naštěstí má skvělou, ikdyž značně bláznivou, rodinu a nejlepšího kamaráda, který je zároveň jejím sousedem přes zeď.
I přesto všechno, nebo možná právě proto, se rozhodne založit blog, kde bude moci být sama sebou. Anonymní blog, na který bude psát o všem, co se jí nějakým způsobem dotýká, baví, trápí a zajímá. O tomto blogu ví jen ona a její kamarád Elliot. Ale postupně se objevují desítky a stovky čtenářů, kteří sice neví, kdo přesně tento blog píše, ale ztotožňují se se vším, co se v jednotlivých příspěvcích objeví. Díky blogu Penny zjišťuje, že existují i lidé milí, příjemní a podporující.
Ale pak se stane ta věc. To, co nejde tak snadno překousnout a co způsobí obrovské haló. A právě tato událost urychlí rozhodnutí celé rodiny odjet do New Yorku. Změna prostředí Penny jistě pomůže a ani zbytek rodiny rozhodně nestrádá. Takový byl plán. Ale skutečnost je ještě lepší. Vše vychází tak jak má a Penny dokonce potká Noaha - mladého muzikanta, který ji během první chvilky okouzlí. Celý vánoční pobyt v New Yorku je pohádka, která se stala skutečností. Ale všechno krásné má předem daný konec. A oceán je opravdu významnou překážkou, kterou bude těžké překonat. A to hlavně když se objeví pravda, která neměla být odhalena. Vše je prozrazeno tím nejhorším možným způsobem..



Hodnocení

Tak, tohle bude trochu delší...

Fyzická kniha:

Tvrdá vazba, silné stránky z recyklovaného papíru, které nádherně voní... Skvělá volba barev a stylu písma. Jsem člověk, který miluje když věci ladí, jsou neotřelé a do detailu promyšlené. A u této knihy si chrochtám blahem. Barvy, pomocí kolíčků připnuté fotografie, řetěz světýlek, který je propletený názvem, ale ani trochu ho neruší. Instagram a Pinterest v hmatatelné podobě - to si nechám líbit! Písmo uvnitř o něco málo větší, ale není to čítanka pro prvňáčky, takže s tím problém také není. A hvězdičky na červeném pozadí uvnitř, jsou třešničkou na dortu. Grafik má ode mne za jedna.



Příběh:

V českých knihovnách bychom tuto knihu našli v oddělení pro mládež. To zdůrazňuji proto, že se od toho odvíjí mé hodnocení. Dokážu pochopit, že pro mnohé byl příběh o mladé blogerce nudný. Řekněme si to na rovinu - sama jsem neobjevila nutkavou potřebu knihu číst v nejbližší době znovu. Ale! Rozhodně se mi celý příběh líbil. A teď trochu do hloubky, snad pochopíte co tím myslím.
Celá kniha je vlastně docela dost naivní. Svět působí od prvního okamžiku černobíle a až příliš neuvěřitelně. Na druhou stranu bych chtěla vyzvednout největší devízu celého tohoto díla - poukazuje na ohromnou spoustu problémů a nástrah, kterým čelí nejenom dnešní mládež. Doba internetu mění lidi, to je třeba mít na paměti. A tady máme názorné ukázky všemožných lidských zrad, pomocných rukou a nečekaných zvratů.  Opravdu si cením toho, že se Zoe nebála ukázat i odvrácenou tvář popularity (nejenom té internetové), jaké následky může mít naše chování a co je vlastně v životě to nejdůležitější.
Nebudu vám lhát, ikdyž jsem o něco straší než cílová skupina pro tuto knihu, a ikdyž jsem už mnohé zažila - něco jsem si z toho příběhu o Girl Online odnesla. A myslím, že tak by to měla mít většina čtenářů. Naivní a pozitivní neznamená přitroublý, je to jen ta lepší varianta jak vnímat svět. Pesimistů a věčně nabručených lidí, kteří vidí problém ve všem, je dost a my ten poměr můžeme alespoň trochu změnit. Tak šup do toho! Nechte se inspirovat právě touto knihou.


Mediální "humbuk":
Kdo sleduje Youtube a zahraniční blogosféru, ale vlastně internet obecně, ten jistě zaznamenal vlnu zájmu o tuto knihu ve spojitosti s pravdou o jejím autorovi. Napsala to Zoela nebo to je celé dílem neznámého ghostwritera? Kdo by měl dostat kredit za tuto knihu? A finanční stránka celé věci? Je to jen marketingový tah nebo se máme urazit, protože k nám nebyla Zoe ani nakladatelé od začátku upřímní?....Spousta otázek, které jsem se tu rozhodla nerozebírat. Toto je recenze na knihu samotnou. Ale pokud by vás zajímalo pozadí celé kauzy, rozhodně jsem pro další, vyloženě speciální článek na toto téma. Jsem zvědavá co vy na to...

Angličtina:
Jak mnozí z vás vědí, Girl Online byla mou první anglickou knihou. Dost jsem se jejího čtení bála (viz článek). Ale úplně zbytečně. Pokud se odhodláváte ke své první knize v angličtině, za sebe říkám - s Girl Online rozhodně nic nezkazíte. Sundejte ji z poličky a čtěte! 
Zpočátku jsem měla pocit, že to bude náročné. Objevovala jsem slovíčka, která jsem do té doby nikde jinde nezaznamenala. Takže, nebudu lhát, prvních několik stran jsem měla při ruce slovník. Ale pak mě to přestalo bavit. Věčně něco hledat, ikdyž vlastně smysl věty chápu, bylo zbytečné. Jsem perfekcionista, který musí rozumět všemu. Ale světe div se, po pár stranách jsem slovník odložila a využila jsem ho jen zřídkakdy. Když některé slovo hledáte třeba počtvrté, zjistíte, že už ho vlastně znáte, akorát jste si nebyli jistí a raději se kontrolujete. Ale to je zbytečné, je to chyba. Odvádí to pozornost a úplně zbytečně to rozptyluje.
Nespočetněkrát jsem se přistihla, že vlastně ani nevnímám to, že nečtu ve svém mateřském jazyce. A to byl tak krásný pocit. Nedovedete si představit, jakou mám z toho všeho radost. Tak moc jsem se toho bála a nakonec mě to tak pohltilo, že už vybírám co dalšího v cizím jazyce přečtu. A obrovskou zásluhu na tom má právě tato kniha. Není to žádná složitá staroanglická Jane Austen ani primitivní dětské pohádky. Je to ta správná první anglická kniha.
 




 Sečteno podtrženo - mé hodnocení:

2 komentáře:

  1. Děkuji za tuhle recenzi, na Girl Online se chystám a stále zvažuji zda si ji koupit v češtině nebo v angličtině, jelikož moje angličtina nooo... Tak po tvé recenzi se bojím o něco míň :) Skvělá práce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, Kamilo! :) Přesně tohle jsem si přála, trochu podpořit ostatní a snad jim dodat ždibec odvahy, aby se do toho pustili :) Určitě ta angličtina nebude tak špatná, tak proč se neodhodlat?... ;)

      Vymazat