úterý 26. srpna 2014

KIM (komiks)


Autor: Rudyard Kipling
Nakladatelství: Grada Publishing, a.s.
Vydání v ČR: 2012
Překlad: Michal Kočí

Počet stran: 68
Adaptace: Lewis Helfand
Ilustrace: Rakesh Kumar

Anotace

Kimball O'Hara, stejně jako tisíce dalších dětí v Indii na počátku dvacátého století, tráví skoro všechen svůj volný čas na ulici. To se však změní ve chvíli, kdy se setká s buddhistickým lámou a stane se jeho žákem.Náš komiksový příběh sleduje příhody veselého, nebojácného Kima a jeho společníka lámy na cestě po severní Indii - od přelidněného Láhuru až po majestátný Himálaj. I když nemají stejný cíl, během cesty se z nich stávají blízcí přátelé. Těsně před odjezdem z Láhuru dostane Kim od jednoho ze svých přátel za úkol doručit velmi zvláštní dopis. Díky němu se setkává s příslušníkem britské tajné služby a zjišťuje tajemství, o kterých se mu ani nezdálo. Jak příběh i chlapcova cesta pokračují, Kim se postupně dozvídá stále víc o špionážní Velké hře. My pak můžeme sledovat, jak se z nevzdělaného uličníka postupně stává bystrý mladík zběhlý ve světě politiky, zrady a smrti. Navíc se všechna Kimova vzrušující dobrodružství odehrávají na pozadí nádherné země, plné nástrah, zápletek a překvapení. Kim je nejzdařilejší Kiplingovo literární dílo. Autor v něm předává svou znalost Indie - díky tomu je kniha nejen úžasným dobrodružným románem, ale zároveň věrně vykresluje indické prostředí na počátku minulého století.





Hodnocení

Asi by bylo zbytečné rozebírat podrobněji děj, vše důležité je totiž řečeno již v anotaci. Proto přejdu rovnou k hodnocení. Už dlouho jsme si chtěla přečíst nějaký komiks, ale nemohla jsme se rozhodnout jaký. Na internetu jsem vybírala ze všemožných příběhů, ale ne a ne se rozhoupat a nějaký koupit. Až jsem jednou vyrazila do levných knih. A tam jsme uviděla, že mají takovou malou sekci s komiksy. Nahlédla jsme do všech, co tam byly a zalíbil se mi právě KIM. Jedná se o komiksové zpracování knihy od Rudyarda Kiplinga, kterou jsem nečetla, takže bohužel nemohu porovnat, jak moc se komiks (ne)liší od původního knižního zpracování.
Nyní však k tomu, co zaujme na první pohled - ilustrace. Nemám příliš v lásce komiksy typu manga a podobných druhů. Pokud si můžu vybrat, raději sáhnu po "klasických" ilustracích, které mi jsou bližší. A v této knize jsou ilustrace opravdu nádherné. Barevně vyvážené, propracované (ale ne zas příliš), vždy člověka upoutá nějaký detail. Osobně se mi nejvíc líbily části příběhu v noci, temná barva na pozadí dodala příběhu zvláštní punc tajemna. Prostě a jednoduše, ilustrace jsou neuvěřitelné!
Stránky jsou z, řekla bych, voskovaného papíru (snad se nějak zásadně nepletu..) a jsou příjemné. Nemusíte se je bát číst, neroztrhnou se, papír je totiž silnější a tužší. Což je velmi příjemné protože se jedná o tenký paperback.
Ještě než začne samotný příběh, můžete si přečíst jednu stranu o autorovi Rudyardu Kiplingovi. A na konci knihy je dvojstrana věnovaná špionům a špionážním technikám, s odkazy na skutečné historické události a osobnosti. To jsou jednoznačně bonusy, které málokterá kniha nabídne.
Co mě však lehce zklamalo byl samotný příběh. Ano, jsou tam napínavé momenty, ale také jsem se občas přistihla, že čtu dál jen z toho důvodu, aby se tedy už něco stalo a ani se nedokážu plně soustředit na příběh nebo ilustrace. Takže kvůli občasným hluchým místům nedávám plných pět B.
Rozhodně tento komiks doporučuji všem, kteří s tímto typem knih začínají, stejně jako já. Nebo i těm, kteří se chtějí pouze pokochat velmi povedenými ilustracemi.



 Sečteno podtrženo - mé hodnocení:







2 komentáře:

  1. Tedy, opravdu nádherně malované. I když komiksy příliš nečtu. Doma mám jen komiksově zpracovaný Zámek od Kafky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Překvapilo mě, jak skvěle se komiks čte. A navíc s ještě takhle krásnými ilustracemi! :) Je to skvělá oddechová forma :) A už jsi ho četla? Líbil se? :)

      Vymazat