středa 16. července 2014

Noční cirkus

Autor: Erin Morgensternová
Nakladatelství: Ikar
Vydání v ČR: 2012
Překlad: Radovan Zítko

Počet stran: 440

Anotace

Do města přijíždí bez ohlášení tajemný cirkus. Jeho šapitó je černobílé a představení se konají pouze v noci. Triky, které provádějí zdejších iluzionisté, však vypadají spíše jako mocná kouzla… Románový debut Erin Morgenstern s podmanivou magickou atmosférou sleduje v několika dějových liniích i časových rovinách hru dvou kouzelníků, jejímž vítězem se má stát ten, jehož učedník zůstane na konci hry živý. Celie a Marco jsou však k sobě i k cirkusu, který má být jevištěm jejich hry, připoutání mnohem více, než si jejich mistři dovedli představit. (čerpáno z databazeknih.cz)


Děj

Kouzelné místo, kde se dějí zázraky. Společenství lidí, kteří umí neuvěřitelné věci. Ohromné množství zákoutí, ve kterých chce člověk zůstat snad navždy. To je Noční cirkus. A jak něco tak působivého vzniklo? Dva kouzelníci uzavřeli "sázku". Který z nich nakonec zvítězí? Tak přesně o tom je tato kniha. 
Celia Bowenová, dcera slavného kouzelníka, se nedobrovolně stala účastnicí výzvy. Je velice nadaná a ještě navíc strávila celý dosavadní život studiem všeho, co by ji mohlo být prospěšné a pomohlo jí porazit jejího protivníka. Marco, však také není žádný začátečník, sám ještě intenzivněji studoval staré texty, kouzla zapsaná ve starých spisek a se stejnou pílí jako Celia nabyté vědomosti procvičoval. Kdo je silnější - on nebo ona?
A jaká jsou vlastně pravidla této hry (výzvy)? Proč se jejím dějištěm stal zrovna cirkus? Bezesporu proto, že je to to nejimpozantnější místo, které poskytuje nepřekonatelné možnosti. Je v lidských silách vydržet bojovat roky a roky za stálého přesouvání cirkusu? Očividně ano, Celia i Marco svůj úděl zvládají a jen pár vyvolených z celé cirkusové rodiny ví, že cirkus nevznikl jen pro potěchu jeho návštěvníků.
Celia se stejně jako Marco neustále zlepšuje, oba předvádí neuvěřitelné kousky. Ale s každým dalším kouzlem jsou vlastně slabší a slabší. Oba touží po tom, aby soutěž co nejdřív skončila, nikdo jim však neřekne kdy a jak dojde k rozhodnutí o výhře nebo prohře. A jak to tedy skončí? Vkročte za bránu Nočního cirkusu, ponořte se do písmen, která vypráví neuvěřitelný příběh jednoho kouzelného bíločerného cirkusu, a zjistíte to.


Hodnocení

Proč není tenhle příběh zfilmovaný? Přesně tohle mi neustále vrtalo hlavou. Vidět všechny ty fantastické scény zfilmované, páni! Samozřejmě, navštívit cirkus naživo by bylo nejlepší, ale film by myslím si, také stál za to. Fantastické scény, vykreslené akorát - člověk to před sebou vidí, cítí se jako by tam byl, ale není to únavný popis, který by nám říkal kde lítá jaká moucha. Prostě akorát. Prostředí cirkusu se musí líbit každému, o tom jsem přesvědčená.
Moc se mi líbil samotný nápad - tak trochu jiný souboj kouzel. Nemáte tu žádné hůlky, kouzelné předměty, na které jsme zvyklí z jiných příběhů. Jednotlivé elementy cirkusu se mi také líbily. Vedlejší postavy byly skvělým doplňkem, který však měl i velice důležitou roli v samotném příběhu. Dostali jsme také dost informací o minulosti, vlastnostech a jiných doplňujících zajímavostech vedlejších postav.
Přesto se našlo pár věcí, kvůli kterým není mé hodnocení maximálně pozitivní. V některých pasážích jsem se přeci jen nudila a  ze začátku jsem měla slušný hokej v postavách a časech - člověk musí opravdu sledovat časové údaje, které jsou uvedeny na začátku každé kapitoly, protože jinak se v tom jen těžko zorientuje. Stejně tak jsem byla trochu zmatená z chování Celie a vlastně i Marca. Byli vybráni nedobrovolně. Nemohli utéct, výzvu nemohli ukončit tím, že by chtěli, nebo prohlásili, že se vzdávají. Ale proč tedy postupovali jednotlivé kroky. Kdyby celou výzvu nechali utichnout, prostě by se příliš aktivně nezapojovali, mohli by žít relativně podle svých představ. Alespoň tak jsem to pochopila já. Nebo jsem něco přehlédla? Napište mi, jestli na to máte stejný nebo odlišný názor.

 Sečteno podtrženo - mé hodnocení:





Žádné komentáře:

Okomentovat