čtvrtek 5. června 2014

Radleyovi, upíři odvedle


Autor: Matt Haig
Nakladatelství: Jota, s.r.o.
Vydání v ČR: 2011
Překlad: Vanda Senko Ohnisková

Počet stran: 351

Anotace

Petr, Helena a jejich dospívající potomci Klára a Rowan žijí v poklidné příměstské vesnici. Mohlo by se zdát, že jde o úplně obyčejnou rodinku - průměrně nefunkční a průměrně spokojenou. Jenomže manželé Radleyovi skrývají před celým světem - včetně svých dětí - jedno hrůzné rodinné tajemství. Jsou upíři, kteří se před mnoha lety rozhodly, že budou "abstinovat" a pokouší se žít jako normální lidské bytosti.
Jejich život se však obrací naruby, když se na Kláru jedné noci vrhne opilý spolužák. Dívka zpanikaří a aniž sama ví, co dělá, roztrhá ho na krvavé kusy.

A aby toho všeho nebylo málo, na rodinné scéně se objevuje Temná postava strýčka Willa, bezskrupulózního upíra ze staré školy, jehož přítomnost v domě zapříčiní celou řadu dalších katastrofických situací.


Děj

Čtyři dny pozorujeme rodinu Radleyových a sledujeme jejich osudy. Postupně se seznamujeme s jednotlivými členy domácnosti. Otcem Petrem, matkou Helenou a jejich dvěma dětmi Klárou a Rowanem. Rodina žije v poklidném malém městečku ve Velké Británii a na první pohled nic nevzbuzuje dojem, že by to nebyla obyčejná rodina. Při bližším pohledu se však objevuje několik, řekněme, velice neobvyklých skutečností. Celou rodinu neustále bolí hlava, když jdou na denní světlo, musí se mazat ochranným faktorem nejméně 60 a okolo jejich domu není slyšet žádný ptačí zpěv, žádné kočičí mňoukání, prostě nic. Rodina žije v Sadové ulici již mnoho let, všichni je vnímají jako nedílnou součást místní komunity. Petr je místní praktický lékař, Helena je ženou v domácnosti, která však nezahálí a navštěvuje například pravidelný čtenářský kroužek, kde s dalšími ženami diskutují o knihách. Klára s Rowanem chodí na střední školu, kde rozhodně nepatří mezi neoblíbenější děcka. Klára má nejlepší kamarádku Evu, do které je Rowan beznadějně zamilovaný.
Jednoho večera se koná školní párty, kam se vydá i Klára. Jak noc postoupí, všichni jsou ve značně podnapilém stavu. Výjimkou není ani Harper, spolužák Kláry a Rowana. Když se Klára vydá na cestu k domovu, Harper ji (ná)sleduje a po krátké potyčce se jí pokusí znásilnit. Klára se brání a vše vyústí v situaci, kdy se do Harpera zakousne a začne mu sát krev a trhat maso. Celá vyděšená volá rodičům, kterým dochází, že svým dětem musí říct pravdu - jsou upíři.
Rowan a Klára se s tím každý vyrovnává po svém. Je však potřeba zahladit stopy po zločinu, který se stal. A právě proto se na scéně objevuje Will, Petrů bratr, který má jako neustálý pijan krve schopnosti, díky kterým může odvrátit policejní pozornost od Kláry. Všechno se však komplikuje, když se objeví vzpomínky na dřívější události. Helena a Will totiž nejsou jen švagr se švagrovou...
A aby toho nebylo málo, zvláštní policejní oddělení chce Willovu hlavu. A chce ji právě po Heleně, která se snaží zachránit dceru, ale také nechce zabít Willa, svého víc než švagra. Jak to celé dopadne? ...

Hodnocení

Hned na úvod bych chtěla vyzdvihnout kapitoly knihy. Jednotlivé kapitoly jsou na několika málo stránkách, není výjimkou ani strana jedna. To velice usnadňuje čtení, pokud nemáte moc času. Můžete číst když máte chvilinku volno, třeba jen 10 minut a nic vám z knihy neuteče. Nejedná se o složitý děj, proto jsou dle mého krátké kapitoly výhodou této knihy. Dalším aspektem, který se mi líbil, je skutečnost, že děj je vyprávěn z úhlů pohledu všech postav. Dostane se vám možnosti nahlédnout do myšlenek a činností opravdu každého. Právě to, je hlavním plusem této knihy.
Svět upírů je zde obohacen o spoustu novinek - speciální policejní oddělení, které za pomoci upírů některé upíry loví a některé nechává na pokoji. Upíři se živí nejen lidskou krví, ale mohou pít i krev jiných upírů a tím se vyhnout zabíjení nevinných lidí. Pro to, abyste se mohli stát upírem, musíte vypít krev upíra, který vypije tu vaši. Existují také specializované podniky, kde se dá koupit upíří krev a kam si snadno zaletíte během pár minut, pokud jste sami upírem. Všechny tyto novoty celý příběh neuvěřitelně vylepšily.
Co se mi však nelíbilo, bylo někdy až opravdu přehnané chování postav (hlavně ke konci knihy) a samotný závěr byl dle mého názoru až příliš teatrální. Velké BUM, které se stane během chvilinky, ikdyž na něj čekáme celou třísetstránkovou knihu.
Kniha nebyla špatná, nebyla však ani úžasná proto uděluji průměrné hodnocení.



 Sečteno podtrženo - mé hodnocení:



2 komentáře:

  1. Nad touto knihou jsem dlouho váhala, čekala jsem něco jiného:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy člověka kniha překvapí mile a někdy nemile...Ale rozhodně nepatří mezi špatné knihy, jen nesedne každému :)

      Vymazat