pondělí 19. května 2014

Luxus


Autor: Anna Godbersenová
Série: Luxus
Díl: první
Nakladatelství: BB/art
Vydání v ČR: 2011
Překlad: Eva Brožová


Anotace

Půvabné dívky v krásných šatech, které se baví až do svítání na večírcích, neodolatelní mladíci s uličnickým úsměvem a nebezpečnými úmysly. Drobné lži, temná tajemství a skandální vztahy. Takový je Manhattan roku 1899…
Manhattanské společenské scéně vládnou Elizabeth a Diana Hollandovy – nebo to tak alespoň vypadá. Když zjistí, že jejich postavení, je velice vratké, náhle všichni představují hrozbu pro jejich šťastnou budoucnost. Tento vzrušující výlet do věku nevinnosti, který se odehrává ve světě bohatství a klamu, má ovšem k nevinnosti nesmírně daleko.


Děj

Celý příběh se odehrává během zhruba jednoho měsíce. Na začátku se dozvídáme, že jistá Elizabeth Hollandová zemřela a nyní se koná její pohřeb. V následujících kapitolách je nám objasněno, co se všechno stalo a co k tomuto neveselému konci vedlo.
Elizabeth se vrací do New Yorku z Francie, kde strávila léto. Nyní má pomoci matce se vším co bude potřeba, protože její otec před nedávnem zemřel. Elizabeth žije se svou matkou, mladší sestrou Dianou a několika sloužícími v honosném domě na Manhattanu. Konají se mnohé večírky, na kterých se mladé dívky baví a tančí. Avšak Elizabethina matka je vnímá jako ideální příležitost, jak najít své nejstarší dceři ženicha. Vážená rodina Hollandových se totiž dostala do finančních potíží a tak je jediným východiskem výhodný sňatek jedné z dcer. Henry Schoonmaker má také „nůž na krku“. Jeho otec potřebuje zlepšit pověst rodiny, a proto dá synovi ultimátum – buď se ožení s Elizabeth, slušnou a vychovanou dívkou, která mu zajistí dobrou pověst, nebo ho vydědí. Henry i Elizabeth jsou tedy proti své vůli donuceni se sňatkem souhlasit. Vše ale není tak jednoduché, jak se zdá – Elizabeth miluje jejich podkoního Willa a Henry udržuje vztah s Penelopou (dobrá přítelkyně Elizabeth) a následně se bláznivě zamiluje do Diany. Ani jeden z nich navíc nemá tušení o pohnutkách, které vedou toho druhého ke sňatku. 
Zapeklitá situace.. Jak ji vyřešit? A proč nám bylo hned na začátku řečeno, že Elizabeth zemřela a pohřeb se koná ve stejný den, jako se měla konat její svatba? Jakou roli v celém příběhu hraje Lina – služebná naší nebohé Elizabeth? To všechno a mnohem víc se dozvíte, když se pustíte do čtení této knihy.

Hodnocení

Jsem z knihy nadšená. Z počátku jsem s nemoha začíst, měla jsem v hlavě zmatek z velkého množství postav a jednotlivých vztahů mezi nimi. Jak ale děj pokračoval, vše se projasnilo a já se dostávala do děje. Díky popisu jednotlivých scén je jednoduché cítit se, jako byste byly v té samé místnosti, jako jsou postavy. Víte jak co vypadá, kdo co cítí, dovedete si všechno představit. Co se týká postav, je velice jednoduché udělat si o nich obrázek hned na začátku, ale postupem času zjistíte, že nic není černobílé a všechny postavy prochází určitou přeměnou a postupně odhalují svůj opravdový charakter. 
Mou oblíbenou postavou byla Elizabeth. Velkou měrou to bylo dáno tím, že se stejně jmenovala hlavní hrdinka Pýchy a předsudku, což je jedna z mých nejoblíbenějších knih. Nakonec však Elizabeth Hollandová dokázala, že si mou oblibu zaslouží – byla odhodlaná vzdát se svého štěstí pro dobro rodiny, ale i tak v sobě nakonec sebrala všechnu odvahu a předvedla, že nebude jen jednoduše poslouchat příkazy své matky. Koho jsem naopak neměla ráda, kdo mi byl přímo nepříjemný, byla Penelopa a Lina. Tyhle dvě byly bezpochyby nejzápornější postavy. Diana ani Henry mi k srdci nepřirostli, ale ani mě nijak nevytáčeli. A Will? Romantik, který se vydává za dobrodružstvím do neznáma.

 Sečteno podtrženo - mé hodnocení:




2 komentáře:

  1. Tato kniha mi dnes přišla z antikvariátu a jsem z té obálky nadšená. Brzy se do ní pustím a už teď se nemůžu dočkat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálky jsou vážně nádherné :) a příběh je také skvělý. Doufám, že se Ti tahle série bude líbit, pak dej určitě vědět jestli to tak bylo :)

      Vymazat