neděle 22. ledna 2017

Továrna na sny

Autor: Anie Songe
Vydání: 2016
Počet stran: 160


Anotace



Jednoduché kroky ke štěstí, které nosíme sami v sobě, proložené příběhy a fejetony ze života v Londýně, Thajsku a na Bali.

Řádky pro všechny, co mají velký oči a dětský duše. Pro všechny, kteří věří že každá pohádka vychází ze skutečnýho příběhu. Pro všechny co mají sny, který jsou i nejsou běžný. A hlavně pro všechny, kteří mi věří, že jsem v minulým životě byla mořskou vílou. Protože jinak to nemá cenu číst.

Jestli vám má tato knížka něco předat, pak vrátit se o pár let zpátky a být každý den alespoň na pár minut dítětem, který tvoří a má radost z toho, že může být.

Ať je život každýho z nás továrnou na splněný sny.


Život každého z nás je plný překvapení, těžkých chvil, snů, přání, slz i smíchu. Je těžké si to všechno vybavit, ale Anie to dokázala a dokonce nám svůj náhled na všechny tyhle části života podává v knižní podobě.
Továrna na sny... víte, ono je vlastně docela těžké předat vám své dojmy z téhle knihy. Myslím, že na každého zapůsobí trochu jinak. Každý v ní najde tu jednu důležitou větu, odstavec, myšlenku, ale pro různé lidi to bude různá pasáž. Pro mě byly stěžejní dvě povídky - Jak si správně přát a Co je smyslem života. Ty se totiž přesně trefily do mého rozpoložení a ukázaly mi, že se něčí náhled na svět podobá tomu mému (až děsivě hodně).

Anie vypráví nejen o svém životě na Bali, v Londýně a v Thajsku, ale taky o domově v Čechách, o dětství, o přátelích, o snech a všechna tahle témata jsou okořeněná vtipem. O tom, že když se něco sere, tak pořádně. O tom, že některé plány a sny prostě nemají mít dlouhého trvání, jinak by člověka přivedly do záhuby. A o tom, že když už se ten správný sen namane, může se vcelku snadno (ale i těžko) stát skutečností. Záleží jenom na nás, jak si ten život utvoříme a jak se rozhodneme žít. Jestli se budeme mračit a pořád si jen stěžovat při dřepění doma na gauči. Anebo jestli se rozhodneme udělat něco pro ten bláznivý sen, který nám nedá spát, a o kterém ale víme, že je ten pravý.




Nechci vám tady popisovat jednotlivé kapitoly, to by totiž byla chyba. Kouzlem téhle knihy je to, že nikdy nevíte, co přijde s další stránkou. Může to být vtipná historka z partnerských vztahů, smutný moment z minulosti anebo zasněné rozjímání o (ne)obyčejných věcech. Pohádkový nádech této knihy neuvěřitelně podpořily ilustrace, které ani nemohly být přesnější. Sedly knize jako prdel na hrnec. 
Věřte mi, tahle kniha ve vás probudí všechny možné emoce od smíchu až k odhodlání,přes smutek i snění. A ikdyž vám s posledními stránkami ukápne pár slz nad tím krásným poděkováním, budete se zároveň potutelně usmívat, protože odteď víte kam si jít pro životní moudro - k mořské víle, kterou máte na stránkách téhle knihy vždy po ruce.



Tahle kniha totiž dokazuje, že sny se vážně plní. A někdy je to docela prča.





3 komentáře:

  1. Ahoj, četla jsi knížku The Secret? Pokud ano, bylo to před knížkou Továrna na sny nebo až po ní? Díky :) Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Tajemství jsem ještě nečetla, ačkoli ho mám v merku už několik let. Měla bych to co nejdřív napravit :)

      Vymazat
    2. Pusť se do ní, je skvělá! A děkuji :)

      Vymazat