středa 15. června 2016

Hra o trůny

Autor: G. R. R. Martin
Série: Píseň ledu a ohně
Díl: první
Interpret: František Dočkal
Rok vydání: 2014
Doba trvání: 44 hodin 33 minut
Vydavatel: Tympanum 

Anotace

Ve světě, kde léto může trvat desítky let a zima celý život, vzrůstá nepokoj. Železný trůn Západozemí přitahuje bezpočet mocných, leč jeho jako břitva ostré hrany mohou být i smrtelnou pastí. A na severu, tam za ochrannou Zdí, se mezitím houfují nadpřirozené síly temnoty…
Úvodní část románového fantasy eposu ze světa temného středověku, zmítaného magií, intrikami, zradou i věštbami. Územím Sedmi království zrozených v zapomenutých časech otřásá krvavý boj. V centru konfliktu stojí Starkové ze Zimohradu, rod stejně tvrdý a houževnatý jako země, z níž vzešli. Strážce severu lord Stark je povolán do role královského pobočníka, svým odchodem k Železnému trůnu však spouští řetězec událostí, které záhy zasáhnou pletichářský jih, divoké východní krajiny i ledový sever ohraničený starobylou Zdí. Osud Starků, jejich spojenců i nepřátel se ocitá čím dál víc na hraně, jak každý z nich usiluje o vítězství v nejničivějším boji ze všech – hře o trůny. Monumentální sága George R. R. Martina si za svůj krátký život vydobyla punc klasiky a stala se jedním z pilířů moderní fantastické fikce.



 
V sedmi královstvích se najde mnoho rozličných lidí - starodávné rody s dlouhou tradicí, válečníci, potulní rytíři a obyčejný, mnohdy chudý lid. Je to země protikladů, mocenského boje a drsných lidí.Z východu, jihu i západu ji ohraničuje moře. Avšak na severu ji od věcně zmrzlého severu odděluje zeď. Zeď tak vysoká a silná, ze ne téměř nemožné jí projít. Je to možné jen tam, kde to Černí, bratrstvo roztodivných lidských jedinců, dovolí. Tito muži, kteří zasvětili svůj život Zdi a její obraně, chrání království před nebezpečím ze severu. Co je to za nebezpečí? To nikdo přesně neví, ale už i známé hrozby v podobě divokých lidí, obrů a všemožné zvěře, nahání celé říši strach. A to oprávněně. Tohle všechno je ale doplněno něčím větším a děsivějším. Něčím, co nezná mezí. 
Chladný a krutý sever tvoří kontrast ke zbylým částem země. Ty jsou životadárné a pro mnohé blahodárné. Poskytují svým obyvatelům relativně příjemné a bezpečné živobytí. V historii se však odehrálo mnohé a četné války byly společně s hromadným zabíjením častější, než je zdrávo. Kde jsou lidé, tam je touha po moci. Touha po ovládnutí všeho a všech. Jeden je králem a druhý už přemýšlí, jak by se ho zbavil a sám usedl na Železný trůn. Historií se táhne krvavá linie vyvražďování králů jejich rodů. 



Nyní je u moci rod Baratheonů, avšak Lannisterové se nehodlají podřizovat nikomu a ničemu. Pomalu se rozpínat a následně pohltit své nepřátele - takový je jejich plán. K váženým rodům patří také Starkové, vládci severu, kteří se těší králově přízni. Eddard Stark a král Robert Baratheon jsou blízkými přáteli a tak není divu, že se z přítele tane pobočník krále. Tak jsou do boje o trůn postupně zataženi všichni. Celé rody a a jejich dlouhá historie se podílí na nynějších bojích i spolupráci. Přátelství, vypočítavost, staré křivdy, ale i lidská přirozenost způsobily, že se relativní klid v Sedmi královstvích přeměnil na doutnající a pomalu bublající zárodky budoucích bojů, těžkých rozhodnutí a nejisté budoucnosti celé říše. Lidé v království však nejsou jediným strůjcem neshod a zmaru. Za mořem je totiž země tak bohatá a lidé tak divocí, že si před nimi nemůže být svým životem jistý nikdo.
A ke všemu se ještě ze severu blíží zima. Ten několik let trvající nehostinný chlad, který udolá nejednoho udatného muže, nejeden rod, nejedno království. 



Pokud vás děsí tloušťka této knihy, nezoufejte. Zpočátku to vyděsilo každého, ale věřte mi - stojí to za to. A když Vám knihu předčítá někdo tak zkušeně jako pan Dočkal, je těžké ukončit svou denní dávku osudů Sedmi království. Obrovské množství stran nebudete vnímat, naplno se ponoříte do vyprávění, kterým Vás provede uhrančivý hlas českého odborníka na audioknihy. Srdce každého milovníka fantasy a propracovaných příběhů zaplesá nad osudy téhle rozhárané země. Charaktery jednotlivých hrdinů jsou vykresleny tak skvěle, že pro vás bude těžké rozhodnout se, zda danou postavu nenávidět nebo ji mít v oblibě. Některé nepochopitelné kroky a nerozumná rozhodnutí všech vyvolá vaši nelibost a bude tak ještě těžší určit, kdo si doopravdy zaslouží vaši nenávist. V další vteřině se však stanou vašimi oblíbenci, protože vykonají heroickou věc. Nikdy si nebudete jisti tím, kdo jednal správně, kdo je "klaďas a kdo záporák". 
S tím také souvisí má rada - nemějte žádnou z postav v oblibě. Mohlo by se totiž stát, že v další kapitole zemře. Všichni se shodují v tom, že jak tato série postupuje, umírají další a další hlavní postavy. Autor to ukázal už v tomto 1. díle. 


 Někteří se neštítí ničeho. I přesto však mohou být těmi dobrými.






Knihu můžete najít TADY.

Za poskytnutí audioknihy děkuji


2 komentáře:

  1. Ahoj Barčo, vynikající recenze i video! (Předem upozorňuji, že komentář je dlouhý jak týden před výplatou, ale zcela bez spoilerů!!!)
    Ze série mi zbývá už jenom poslední díl a je to fakt moje srdcová série, opravdu jedna z nejlepších. Počet stránek mi naprosto nevadil, ba naopak, po dočtení mi vždycky bylo líto, že už je konec. Třeba čtvrtý díl jsem měla za sebou za 14 dní - je teda ale fakt, že se do každé knihy pouštím jenom, pokud vím, že budu mít opravdu dostatek času se jí věnovat, protože si neumím představit číst knihu třeba dva měsíce...
    Tím se dostávám i ktomu, že tě obdivuji zrovna toto poslouchat jako audio - já teďka poslouchám Hunger games a i to už mi trvá přes tři měsíce a o je ten příběh jako poměrně jednoduchý. Mám pocit, že u Her bych se ztrácela už úplně. Snad ti to v dalších dílech nebude na překážku, protože na scénu vstupuje fůra nových postav a i fyzicky (při čtení) je občas trochu těžké to všecko usledovat (často jsem musela nahlížet dozadu do rejstříku jmen, abych se neztratila). Nicméně čtenářský zážitek je to prostě famózní!
    A ano, té magie, draků a tak postupně přibývá...
    No zkrátka, máš se rozhodně na co těšit, užij si to, já se na poslední díl chystám teďka v létě, a pak mě ještě čeká Rytíř Sedmi království...
    Promiň, za tak dlouhý komentář, ale když něco miluju, mám zkrátka nutkání se k tomu náležitě vyjádřit :D
    Měj se krásně!
    PS: Tvoje videa jsou naprosto úžasná, působíš neskutečně sympaticky a kéž bych takhle pěkně uměla mluvit o knihách i já :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Hani! ;)
      Ono to pak na konci většinou bývá, že si člověk přeje ještě pár desítek stran navíc. Ale před začátkem je to docela deprimující nálož :D ... Páni, 14 dní? Tak to jsi rychlík - smekám! U takhle dlouhých knih právě taky preferuju, když se jim můžu věnovat co nejvíc v kuse a snažím se je napasovat třeba na týden volna.
      Ohledně postav - musím uznat, že zpočátku to bylo opravdu náročné a občas jsem se slušně zamotala. Asi si do budoucna stáhnu nějaký rodokmem (takový ten rodinný strom), abych do něj mohla kdykoli nahlédnout.
      Vůbec se neomlouvej - Tvé nadšení ve mně probudilo chuť číst další díl hned jak to bude možné. Děkuji za spoiler-free komentář,který mě nabudil k tomu dát si další pořádnou dávku všech těch intrik a bojů :)
      Teď se, popravdě řečeno, dosti červenám.. Děkuju! Ale věřím, že Tobě by to povídání o knihách šlo ještě lépe. Stopro!
      Užívej si každý den Hani ;)

      Vymazat