pondělí 23. května 2016

Ruku na srdce, náhody neexistují

Autor: Petr Rajchert
Interpret: Petr Rajchert
Rok vydání: 2015
Doba trvání: 10 hodin 29 minut
Vydavatel: Audiotéka

Anotace

Nehodláte se smířit s životními stereotypy? Přitahuje vás dobrodružství? Rádi se pohybujete na ostří nože? Chcete se vždy rozhodovat sami za sebe? Pak si vychutnejte svěží romanticko-dobrodružný thriller, ve kterém budete moci s reklamním kreativcem Tomášem sdílet řadu vyhrocených situací a vše vsadit na jednu kartu. Autor je poutavý vypravěč a ve své generační výpovědi přináší neotřelé postřehy, které vnášejí do života inspiraci.




Tomáš Hradil býval kdysi kreativcem v jedné reklamní agentuře. Jak už to tak ale bývá, i ta na pohled báječná práce, nemusí být ve skutečnosti to, co nás činí šťastnými. Svět reklamy je místem jedinečných nápadů převedených do reality. Někdy je ale tahle světlá stránky zastíněna něčím jiným. Třeba šíleným šéfem. Tím byl Tomášovi Hradilovi pan Kořán.  Tento muž byl prototypem úděsného šéfa, který dohnal Tomáše k myšlence vzdát se zaměstnání v reklamní agentuře a pustit se do něčeho jiného. Jedna ze zakázek, která dovedla Hradila s Kořánem až na druhou polokouli, však otočí život všech naruby.
Nyní je ředitelem té stejné reklamní agentury Tomáš Hradil. Jeho manželkou je bývalá kolegyně Linda a jeho chování se podobá tomu dřívějšímu jen vzdáleně. Jak k tomu všemu došlo? 
Už to není ten starý dobrý kreativec, ale šéf agentury. A Linda tu změnu pozoruje víc než kdo jiný. Byla po Tomášově boku při všem zásadním, co se v posledních letech událo. Ta událost na druhém konci světa, kde byl Tomáš s Kořánem, změnila životy obou hlavních aktérů, ale také jejich nejbližších, kteří s nimi v ten moment nemohli být. Od té doby se událo mnohé. Pocit štěstí a obrovské radosti vystřídaly temné okamžiky, které vyústily až v narušené vztahy a neobvyklé pocity.


Rádi se vydáváte na dobrodružné výpravy s hlavními hrdiny, kteří jsou jedněmi z nás? Chcete zažívat něco neobyčejného s obyčejnými lidmi? Nevěříte na náhody a chcete být napnutí jako kšandy? Nechte se vtáhnout do Tomášova životního příběhu. Nejde totiž jen o vztahový spletenec. V tomto literárním díle jde o mnohem víc.
Všední problémy doženou hlavní protagonisty do extrémních situací, které odhalí jejich pravou tvář. Postavy v tomto příběhu jsou vykresleny tak dokonale, až je neuvěřitelné, že se nejedná o skutečné lidi. Nikdo není černý nebo bílý, i klaďas může mít slabší chvilku. A stejně tak může i padouch udělat něco dobrého. Tomáše si oblíbíte, budete mu držet palce, ale zároveň ho budete nenávidět za to, jak se chová ke své ženě. Svým způsobem ho budete chápat a budete mu držet palce v těžkých chvílích. Pak ale přijde období, kdy ho budete chtít profackovat, aby se probral. Prožil si peklo, ale i přesto neztratil nic ze své cti. Proč se tedy teď chová tak moc v rozporu se svým přesvědčením? Proč se nedokáže ovládnout a dělat to "správné"? Je možné, aby se nakonec znovu ukázal jako hrdina nebo se z něj postupem času stal opravdový padouch?



Napsat knihu tak, aby byla uvěřitelná, aby vás v ní nic nerušilo a abyste milovali autorův styl vyjadřování? Ano, je to možné. Petru Rajchertovi se mistrně povedlo zachytit lidský charakter, běžný dialog, ale i vnitřní monolog. Myšlenky vyřčené pouze v hlavě, ale i ty nahlas prezentované okolí, jsou věrným ztvárněním toho, čím si prochází každý z nás. To, jak hrdinové jednají v krajních momentech je přesným obrazem lidských povahových rysů a každý čtenář jistě ve svém okolí najde člověka z masa a kostí, který odpovídá jednomu z hrdinů tohoto ojedinělého příběhu.
Pokud chcete svůj zážitek z celé knihy povýšit na další level, zvolte variantu audioknihy. Sám autor načetl pouť Tomáše Hradila a jeho blízkých s takovou lehkostí a přesvědčením, že vás do děje vtáhne ještě větší měrou. Budete společně s ním nadávat, vyznávat lásku, litovat osudových chyb a nalézat nové způsoby správného žití v těžkých chvílích. Přednes a perfektně zvolené výrazy v celém příběhu jsou tím, co dělá z audioverze knihy tak jedinečný zážitek. 

Odhodlání a vytrvalost. Obyčejní hrdinové s neobyčejnou silou. Souznění doprovázené absurdním rozkolem.  A co mě dostalo nejvíc? Autorův styl a jazyk celé knihy.







Knihu můžete najít TADY.

Co o knize říká sám autor můžete najít v tomto videu.


Za poskytnutí audioknihy děkuji


Žádné komentáře:

Okomentovat