sobota 9. května 2015

Famfrpál v průběhu věků

Autor: Kennilworthy Whisp (J.K. Rowling)
Nakladatelství: Albatros
Vydání v ČR: 2013
Překlad: Pavel Medek

Počet stran: 67


Anotace

Pro všechny, kdo mají rádi Harryho a fandí mu v jeho famfrpálových kláních za Nebelvír! Reprint příručky získané přímo z bradavické knihovny při Škole čar a kouzel vás seznámí s vývojem létajících košťat, poučíte se, jaké hry se s košťaty hrály ve starověku, jak se objevila Zlatonka, jakými proměnami prošel famfrpál od 14. století a jak vypadá dnes, seznámíte se s významnými famfrpálovými týmy ve Velké Británii a v Irsku. Uvádí ji předmluva ředitele bradavické školy Albuse Brumbála a najdete v ní i reprodukci výpůjčního lístku z bradavické knihovny. Autorem této příručky je expert na slovo vzatý, kromě ní napsal např. knížky Lítá jako šílenec, Potlouky v akci či Studie o strategii obrany při famfrpálu. Jeho příručku vysoce oceňuje jak Albus Brumbál, tak Batylda Bagshotová (autorka Dějin čar a kouzel), ale i Zlatoslav Lockhart a další významné osobnosti kouzelnického světa.(čerpáno z albatros.cz)


Hodnocení

Milujete Harryho Pottera a vše co je s ním spojené? Chcete něco navíc z toho světa než jen těch známých 7 knih? Tak rozhodně neváhejte a pořiďte si Famfrpál v průběhu věků. Jedna z několika knih, které doplňují historii i současnost kouzelnického světa. Vše hezky stručně ale výstižně, pro mudly i kouzelníky. 
Pokud čekáte pokračování Harryho Pottera, tak tady ho opravdu nenajdete. V této knížečce postupně objevujete podrobné informace o nejznámějším kouzelnickém sportu. Nahlédnete do historie celé hry, do vývoje košťat a míčů od dávných dob až do současnosti. A pamatujete si, které famfrpálové týmy byly zmíněny některou z postav? Třeba který tým byl Ronův neoblíbenější? Jestli si matně vybavujete pár názvů, tak v této knize se dozvíte další zajímavosti. A pokud si za boha nemůžete vzpomenout na nic, co se famfrpálu týká - potom nezoufejte. Po přečtení těchto zhruba 60 stránek budete začínajícím famfrpálovým expertem.
Nejedná se o žádné převratné dílo velmi známé anglické autorky, ale spíš o příjemnou oddechovku, kterou můžete číst na etapy anebo ji přelouskat za jedno odpoledne. Záleží na vás, jak dlouho chcete pobýt ve společnosti kouzelnických her a sportů.






 Sečteno podtrženo - mé hodnocení:

2 komentáře:

  1. Já to opravdu přelouskala za jedno odpoledne a bylo to skvělé :) Zatím mě doplňkové knihy ke HP nikdy nezklamaly. A moc ráda jsem se dozvěděla o fous víc o tomto úžasném kouzelném světe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, kouzelnického světa není nikdy dost :)

      Vymazat