sobota 10. ledna 2015

Temné vize

Autor: L. J. Smith
Nakladatelství: Fragment
Vydání v ČR: 2011
Překlad: Olga Zumrová (Staníčková)

Počet stran: 262, 243, 254




Anotace

Kaitlyn má nezvyklé oči a jasnovidecké schopnosti. Žije s pověstí čarodějky. Pozvání do institutu nadaných pro ni znamená naději na nový život. Všichni se však brzy dozví pravdu o experimentu, který ohrožuje jejich zdravý rozum a životy...



Děj

Na začátku příběhu se seznámíme s neobvyklou dívkou Kaitlyn a jejími zvláštními schopnostmi. Kait dokáže předvídat budoucnost, avšak zvláštní formou - nakreslí obrázek budoucí události. Po celých Spojených státech žije několik dalších jedinců, kteří mají další neobvyklé, nadpřirozené schopnosti. Kait je společně s dalšími čtyřmi náctiletými oslovena, aby se zapojila do experimentu, který má přijít na kloub jejich schopnostem. Kait souhlasí, že se experimentu bude účastnit a odjede do Kalifornie. Znamená to pro ni totiž nový začátek, tam kde dosud bydlela byla vyděděnec, nikdo kromě jejího otce ji neměl rád.
Život v Kalifornii začíná jako pohádka, všechno jí připadá správné, konečně našla místo kam patří. Seznámí se s Annou, Robem, Lewisem a Gabrielem, kteří jsou zbylými účastníky experimentu.
Nový pohádkový život začíná mít naneštěstí trhliny, začínají se objevovat podezřelé věci, něco je špatně. Kaitlyn i ostatní vyděsí to, co zjistili. Pravý důvod celého experimentu je úplně jiný než ten, který jim byl řečen. Není nejvyšší čas přestat s testováním, neměli by se raději všichni vrátit domů?


Hodnocení

Na tuhle sérii jsem narazila v Levných knihách a po přečtení anotace jsem si řekla, že by to mohl být zajímavý příběh a proto jsem si postupně všechny díly koupila. A opravdu, námět je to zajímavý. Od prvního momentu vás kniha vtáhne do děje a vy čtete a čtete, ani nevíte jak. Jedna stránka ubíhá za druhou a vy se ani na chvilku nenudíte. Máte pocit jako byste byli tam, jako byste byli šestým členem téhle party. Díky krátkým ale výstižným popisům víte jak kdo vypadá, kde přesně jste.
Někdy mi však přišlo, že je všechno až moc rychlé. Splašeně spěcháme vpřed a rozhodnutí se dělají na základě toho, že někdo něco navrhne a ostatní s tím souhlasí. Děj všech tří dílů se odehrává v rámci několika málo dní, s tím, že některé mnohastránkové části jsou opravdu v rámci minut nebo hodin. Pro mne bylo hodně věcí uspěchaných a zbrklých.
L.J. Smith je také autorkou Upířích deníků. Tuto její sérii jsem sama nečetla, ale viděla jsem několik dílů seriálu, který byl právě podle těchto knih natočen. A musím říct, že Temné vize mají opravdu velmi podobný styl vyprávění. Upíří deníky jsou také na mé gusto někdy rychlejší než by měly. Při čtení Temných vizí jsem se nedokázala oprostit od představy uspěchaných Upířích deníků.
Pokud se pustíte do čtení Temných vizí, rozhodně nevyplýtváte svůj čas zbytečně. Ale nemůžu se ubránit dojmu, že pokud tuto sérii nepřečtete, nebude vám nic zásadního chybět.




 Sečteno podtrženo - mé hodnocení:






Žádné komentáře:

Okomentovat