středa 28. ledna 2015

Soumrak království

Autor: Morgan Rhodesová
Nakladatelství: Egmont
Vydání v ČR: 2013
Překlad: Hana Březáková

Počet stran: 391



Anotace

Je předvečer války. Vyberte si svou stranu.
AURANOS
Princezna Cleo vychovaná v přepychu se musí vydat na strastiplnou a zrádnou cestu na nepřátelské území, aby tam nalezla dávno ztracenou magii.
PAELSIA
Jonas, rebel zuřící nad nespravedlností světa, se vzbouří proti útlaku, který zbídačil jeho zemi, a stane se vůdcem lidové revoluce.
LIMEROS
Lucia, sirotek adoptovaný královskou rodinou, odhalí pravdu o své minulosti a objeví nadpřirozené schopnosti, které je předurčena ovládat.
Magnus, prvorozený královský syn vychovávaný svým otcem k násilí a dobývání, začíná zjišťovat, že srdce může být smrtelnější zbraní než meč.


Děj

Tři země, které jsou tak odlišné jak jen můžou být. Tři různé způsoby života, které kdysi, v dávných dobách, byly jednotné. Nyní, o sto let později je vše jinak. Auranos, je království, které vzkvétá. Jeho obyvatelé mají všeho dost a nepociťují potřebu ničeho dalšího. Královská rodina po smrti královny před mnoha lety není úplná, přesto téměř ukázková - laskavý král a dvě krásné a chytré princezny - Cleiona (Cleo) a Emilia. Vedle toho Paelsia, země mezi dvěma královstvími. Ta, která kvůli mnoha okolnostem strádá, ta, na jejímž území se daří pěstovat jen a jen víno. Ale dokáže víno a jeho prodej uživit celý národ? Na úplném severu se nachází království Limeros, nejmrazivější část kdysi jednotného území. Nyní je království a i samotná královská rodina chladná stejně, jako počasí v celé zemi.
Jeden neuvážený čin při návštěvě sousedního království rozbije křehkou rovnováhu, která do té doby vládla. A do toho všeho je potřeba počítat s magií. S magií, která se před mnoha a mnoha lety ztratila a na které závisí budoucnost všech.
Zakázaná láska, neopětované city, nutnost podřídit se rozkazům, touha po lepším životě, strach z nově objevených schopností, touha po pomstě, strach a bolest ze ztráty milované osoby, nerozvážné činy, ukvapená rozhodnutí, nekonečná láska k rodině stejně tak jako nenávist vůči vlastnímu otci - to všechno v jednom příběhu.



Hodnocení

Vím, že z toho, jak jsem popsala děj asi nejste nejmoudřejší, ale věřte mi, víc vědět nepotřebujete. Kdybych vám řekla jen to, co se stane na samotném začátku, zničilo by vám to zážitek z celého příběhu. Sama jsem do čtení této knihy šla s jediným - je to rozsáhlá fantasy s hromadou postav (Hra o trůny pro mladší a nezkušené čtenáře). Hru o trůny jsem nečetla, proto nemohu posoudit, jak moc se k ní Soumrak království blíží, ale co vám říct můžu je, že tohle je zatraceně dobře napsaná fantasy, která vás vtáhne do děje, budete vše prožívat s hlavními postavami a to bez strach z tisíce stran, které jsou ještě před vámi.
Co jsem na celé knize ocenila ze všeho nejvíc byl seznam postav a jejich vztahy na začátku celé knihy. Zprvu je totiž nemožné zorientovat se, pokud nemáte nějaký "tahák". Několik kapitol jsem čas od času otočila stránky na ten úvodní seznam, abych si ujasnila, kdože to vlastně ta daná postava je. Sice jde asi o maličkost, ale za mě je to obrovské plus.

A samotný autorčin styl psaní? Rozhodně příjemný na čtení. Dostane se vám dostatečně obsáhlého popisu postav i prostředí, ale bez očividných zbytečností. Hezky stručně řečeno - všeho je tam akorát. Dost na to, abyste se do příběhu přenesli, abyste viděli zbídačenou Paelsii i honosný palác v Auranosu. Když budete číst o mrazivém Limerosu, bude vám zima ať jste pod dekou nebo ne. Když Jonas pocítí zášť a odhodlání, budete ho cítit taky, budete mu totiž rozumět. Bezmocná Cleo ve vás vyvolá vzpomínky na vaši vlastní bezmoc. Magnus to má v životě těžké, přiznejte se, kdo z vás neprožil alespoň jednu opravdu těžkou chvíli? Příběh ve vás vyvolá tolik různých emocí, že se budete divit. Dle mého názoru jde o opravdu mistrně napsaný příběh - nenašla jsem si žádného oblíbence, každá z postav má své kladné, ale i stinné stránky. V jednu chvíli je odsoudíte, ale v druhou jim začnete fandit. Takhle vyváženě ale přesto procítěně napsat knihu, to je umění.
Hodnocení by se mohlo zdát jednoznačné, z toho, co jste četli až doposud, je to jasných 5B. ALE! Jsem z knihy nadšená, ale přeci jen bych si ráda nechala nějakou rezervu, protože s tímhle žánrem začínám a nemám tak obsáhlou možnost porovnávání s jinými díly. Jsem na vážkách, zda dát 4 nebo 5. Kompromis v podobě 4,5B by byl skvělý, ale na tomto blogu se jede na celky, takže dávám 5B, ale je třeba mít na paměti, že je tam malé zaváhání.

Jestli jste na začátku objevování tohoto žánru, rozhodně po tomto prvním dílu ze série sáhněte.





 Sečteno podtrženo - mé hodnocení:






Žádné komentáře:

Okomentovat