pondělí 8. září 2014

Pád andělů


Autor: Susan Ee
Nakladatelství: Motto
Vydání v ČR: 2014
Překlad: Sylvie Převrátilová

Počet stran: 286

Anotace


Je to šest týdnů, co andělé apokalypsy sestoupili na zem a zcela ovládli dosavadní poklidný chod moderního světa. Ve dne jsou lidé v San Francisku, kde žije i Penryn a její rodina, zastrašováni pouličními gangy, v noci tu panují strach a podezření. Penryn se snaží v chaotickém městě přežít a ochránit svoji rodinu, ovšem do té doby, než je její sestra Page unesena anděly.
Penryn je ochotná pro záchranu sestry udělat cokoli.

Cokoli, včetně uzavření obchodu s nepřítelem.
Jen s pomocí Raffeho, anděla, kterému byla useknuta křídla jeho vlastními "lidmi", může Penryn najít Page. Ona potřebuje jeho, on ji. Navíc se mezi nimi vytvořilo zvláštní pouto, které je však v současném nastoleném pořádku absolutně nepřípustné.



Děj

Všechno na Zemi se zvrtlo, svět už není to co býval. A Penryn si je toho vědoma. Proto se snaží svou rodinu, která se skládá z matky a mladší setry, dostat do bezpečí. A to není zrovna jednoduchá věc - její sestřička je totiž upoutána na invalidní vozík a mamka žije ve svém vlastním světě, který je možná ještě horší, než ten skutečný.
Nastane však chvíle, kdy je potřeba riskovat a i za cenu mnoha komplikací směřovat do relativního bezpečí. Všechny tři se však dostanou blízko k andělské rvačce a stanou se z nich svědkyně krutého činu - jednomu z andělů jeho kumpáni uřízli křídla a nebýt toho, že je Penryn vyrušila, kdoví co horšího by se mu ještě stalo. Tím, že na sebe Penryn upoutá pozornost, se dostane do nebezpečí její rodina. "Muži s křídly" unesou její mladší sestru. Andělé nejsou rozhodně žádnými mírumilovnými tvory, proto se Penryn vůbec nelíbí, že by s nimi měla její sestra Page strávit sebekratší okamžik. Proto se uchýlí k nezvyklému kroku - postará se o anděla, bude se snažit, aby žil co nejdéle a aby jí prozradil, kam Page unesli.
Všechno zní vcelku jednoduše, ale kamarádíčkovat se s andělem není ta nejlepší věc na světě. Je to vlastně spíš z nouze ctnost. Raffe, anděl kterého zachránila, se s ní rozhodně nechce bavit víc, než je nezbytně nutné. Ale jelikož mu zachránila život, rozhodne se s ní uzavřít spojenectví. Ona mu pomůže ve světě lidí a on ji dovede do Hnízda - hlavního sídla andělů, kde by měli zjistit, kam unesli Page.



Hodnocení

Andělé, kteří nevybíravým způsobem obsadí Zemi? Tak to si musím přečíst! Anotace zní hezky, na internetu se o téhle knize mluví hodně a navíc ta obálka, TA OBÁLKA! Nádherná! To byly důvody, které mě přesvědčily ke koupi a přečtení této knihy. Ze začátku je důležité zvyknout si na akčnost, která se objeví téměř okamžitě. Následný popis cesty a "vztahu" mezi Penryn a jejím "úlovkem - Raffem je, alespoň dle mého, snadno vytušitelný. Samozřejmě je tam několik chvil, které nás mají zmást, ale nejsou tak dokonalé. Akčnost pokračuje a graduje na konci příběhu. Vše se zdát být velmi dobré, ale je to opravdu jen zdání. Závěr na mě byl už opravdu moc. Nemůžu autorce upřít její skvělou představivost a schopnost úžasného popisu. Máte totiž pocit, že jste tam, že to všechno vidíte, ale pak vám dojde - sakra, tohle je vážně hloupost (dovolím si říct). Nechci vypustit žádný spoiler, proto nebudu konkrétně popisovat, to co se mi nelíbilo, ale myslím, že kdo četl, tak ví.
Skvělé popisy, pasáže plné akce a napětí, ale také přílišná snaha šokovat. To je dle mého názoru s
tručná charakteristika Pádu andělů.

 Sečteno podtrženo - mé hodnocení:






2 komentáře:

  1. Tuhle knihu už mám delší dobu v knihovničce a zatím jsem se k ní nedostala. Také mě nadchla obálka a anotace, stejně jako Tebe. Pak jsem ale četla pár ne zrovna pochvalných recenzí a knihu odložila "na jindy". Tak jsem zvědavá, jak se mi nakonec bude líbit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta obálka je prostě áááááách! Je pravda, že to není jako objevit Ameriku, ale čas strávený čtením této knihy rozhodně není časem ztraceným :) Jsem zvědavá na Tvůj názor, až se do knihy pustíš ;)

      Vymazat