pondělí 26. května 2014

Obraz Doriana Graye


Autor: Oscar Wilde
Nakladatelství: Alpress, s.r.o
Vydání v ČR: 2005
Překlad: Jiří Zdeněk Novák



Anotace

Příběh s utopickými prvky se odehrává v 19. století v Londýně.Jediná rozsáhlejší próza Oscara Wilda předvádí na fantastickém příběhu aristokrata, jemuž kouzelná moc propůjčila věčnou krásu a mládí, rozpor mezi morálkou a estetickým prožitkem - zatímco Dorian Gray zůstává stále dvacetiletý, jeho dokonalá podoba na plátně stárne a ohyzdí se podle toho, kolik dívčích srdcí zlomil a kolik nadějných mladíků přivedl do zkázy. (čerpáno z databazeknih.cz)


Děj

Malíř Basil Hallward ve svém ateliéru maluje portrét neuvěřitelně krásného mladíka Doriana Graye. Je tímto mladíkem uchvácen a tento portrét je také vrcholem jeho umění. Basila v ateliéru navštíví jeho přítel lord Henry Wotton, kterého mladík také zaujme. Lord Henra je velice hloubavý člověk, který vymýšlí, rozvádí a také náležitě prezentuje všemožné teorie o životě, pocitech, událostech a všech dalších ožehavých tématech. Když se dá do hovoru s Dorianem, zabrousí na téma krása a mládí. V podstatě Dorianovi vnukne myšlenku, aby si užíval života dokud je tak mladý a krásný, protože až zestárne bude to nemožné. Jedná se impulz, který v Dorianovi zažehne touhu po nikdy nekončícím mládí. Ještě v ateliéru Dorian pronese přání, aby on sám byl navždy mladý a krásný, a obraz nesl známky stárnutí a duševních proměn místo jeho vlastní tváře.
Dorian se pod vlivem přátelství s lordem Henrym mění z nezkušeného a nezkaženého mladíka v muže, který je bezohledný a zahleděný sám do sebe. Světlý okamžik nastane, když se zamiluje do herečky Sibyly. Tento vztah však nedopadne dobře a dívka se zabije. Dorian má na této smrti obrovský podíl. Nic si z toho však nedělá, protože sám sebe přesvědčí, že za to nemůže. A pak se podívá na svůj portrét, který mu visí doma na stěně. Ta krásná tvář se změnila, objevují se na ní vrásky a rýhy, které jsou odrazem jeho duše.
Dorian obraz zamkne v podkroví a chodí se na něj dívat se škodolibou radostí - on páchá hříchy, chová se prostopášně, ale obraz je tím poznamená, nikoli jeho vlastní tvář. Jak život plyne dál je Dorian obrazem posedlý. POZOR - SPOILERY! Když ho po velmi dlouhé době navštíví Basil a Dorian mu jako jedinému člověku svěří celé tajemství, návštěva dvou přátel se zvrtne a mladík zabije malíře brutálním způsobem. Portrét se mění ve stvůru a vše ještě zhorší smrt bratra Sibyly, který chtěl pomstít její smrt.

Dorian chce všechno napravit, chce začít žít nový život, ale jak mu ukáže jeho protrét, je to sobecké rozhodnutí, nejsou za tím žádné dobré úmysly. Je pod velkým tlakem a rozhodne se zničit portrét, aby nikdo neodhalil jeho tajemství a on se tak zbavil jediné připomínky všech špatností, které spáchal. Vezme nůž a bodne do portrétu. Když sloužící uslyší vražedný křik, vniknou do místnosti a najdou pouze svého mrtvého pána, který se změnil z krásného mladíka v ošklivého starce a vedle něj portrét jeho krásného mladého já.

Hodnocení

Hodnotit klasickou literaturu je složité. Vždy má pocit, že se ode mě tak nějak očekává vyšší hodnocení právě z toho důvodu, že je to klasika. Ale abych byla upřímná, nejsem z knihy nijak nadšená. Jedná se o zajímavé téma které bylo zpracováno kvalitně, ale nemohu se zbavit dojmu, že místo 250 stran by postačilo nějakých 100 (nebo možná i méně). Dlouhé pasáže úvah lorda Henryho nedokázaly udržet mou pozornost. Některé jeho názory a úvahy byly zajímavé, ale většinou jsem si říkala - kdybys místo toho tlachání a přemýšlení o ničem, vzal raději lopatu a šel dělat něco na zahradu, bylo by to přínosnější. Je to možná trochu "barbarské", ale ačkoli mám úvahy ráda, tyhle byly už opravdu moc i na mě. Když k tomu ještě připočtu pasáž, kde je popisováno, co všechno Dorian sbíral a čím se zaobíral po dobu několika let, musím říct, že jsem doufala, že z knihy budu víc nadšená. Poslední pasáž, kde se objevuje Basil byla konečně po několika desítkách stránek akčnější. Ale závěr, vlastně to, na co čekáte celou knihu se odehraje neúměrně rychle, když vezmete v potaz jak se celý příběh vleče. V knize byly světlé momenty, ale také hodně (dle mého názoru) nepovedených pasáží, proto hodnotím knihu 2/5.


 Sečteno podtrženo - mé hodnocení:



1 komentář: